Brandplatsundersökningen i Kjugekull avslutades på torsdagen och proverna har skickats till Nationellt forensiskt centrum. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Branden i Kjugekull troligen anlagd

Publicerad

Branden i Kjugekulls naturområde, utanför Kristianstad, var troligen anlagd. Den slutsatsen drar polisen, sedan brandplatsundersökningen avslutades på torsdagen.

– Hunden markerade på det ställe där vi tror att branden startade. Vi har tagit prover som skickats till Nationellt forensiskt centrum, säger Anders Svensson, chef för grova brott i Kristianstad.

Museum totalförstördes

Det var natten mot söndagen som Villands härads hembygdsförenings kafé och museum på Kjugekull, norr om Kristianstad totalförstördes, i en brand. 

– Vi har pratat med folk men har i nuläget ingen misstänkt. Det är ingen som gjort några iakttagelser, säger Anders Svensson. 

Händelsen rubriceras som mordbrand. 

Brunnit tidigare

Bara två veckor tidigare upptäcktes en annan, mindre brand i samma byggnad. 

Branden upptäcktes den gången av förbipasserande, som släckte den. 

– Den branden var med all sannolikhet anlagd, och vi ser ett samband mellan bränderna, säger Anders Svensson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.