I byggnaden som brann ner fanns flera hundra år gamla föremål. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Föreningens museum och kafé brann ner – ”fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot söndagen brann Villands härads hembygdsförenings kafé och museum på Kjugekull norr om Kristianstad ner.

– Fruktansvärt, säger en styrelseledamot till SVT Nyheter Skåne.

Hur branden startade är ännu oklart – polisen inväntar den tekniska undersökningen som under måndagsförmiddagen ännu inte kunnat genomföras då brandresterna inte svalnat.

Det var strax efter klockan två på natten mot söndagen som räddningstjänsten larmades till Kjugekull. Byggnaden gick inte att rädda.

Uppbyggd affär och skolsal brann upp

– Fruktansvärt, säger en styrelseledamot i hembygdsföreningen som på måndagen var på plats vid brandresterna.

– Man tänker på alla gamla grejer som var i längan, som vi har samlat och vårdat under lång tid. Det är en 85-årig förening och allt går till spillo så kvickt, fortsätter styrelseledamoten.

I museet fanns bland annat en gammal affär uppbyggd, och en del av en gammal skolsal.

Vad innebär detta för bygden?

– Jag hoppas att det sluter oss ännu mer samman mot sånt här. Det är redan några medlemmar som ringt och vill skänka pengar och det går bra, säger styrelseledamoten.

I videoklippet kan du se resterna efter branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.