Hör brandmannen Mattias Malmberg berättar om när han möter någon som vill ta sitt liv. Foto: SVT/Ivan Loftrup-Ericson

Brandmannen Mattias rycker ut till personer som försöker ta sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Malmberg är brandman i Lund. Den räddningsstationen är specialiserad på att rycka ut vid larmet ”Hot om suicid” och Mattias har flera gånger talat med personer som är på väg att avsluta sitt liv.

Nästan varje vecka åker räddningstjänsten på larm där någon försöker ta sitt liv. För att spärra av väg eller järnväg, att ge sig ut i vattnet där någon försöker dränka sig, eller ställa ut en hoppmatta när någon tänker hoppa från hög höjd.

– Vi är två räddningsstationer inom Räddningstjänsten Syd som har tillgång till hoppmattor. Vi i Lund och de på Jägersro i Malmö. Därför blir det ofta vi som åker på larmet ”Hot om suicid”, säger Mattias Malmberg.

I klippet berättar Mattias Malmberg mer om hur han bemöter personer som är på väg att ta sitt liv

Börja med att berätta om dig själv

Räddningspersonalen är också specialiserad på att närma sig den som är på väg ta sitt liv. Mattias Malmberg, som har ett förlutet på SOS Alarm, har flera gånger hamnat i sådana situationer och hans främsta råd är att tala som om det vore vem som helst.

– ”Hej, jag heter Mattias och jag är brandman. Jag är här för att hjälpa dig”. Det kan vara en start på ett samtal som går ut på att personen ska känna förtroende för dig, säger Mattias Malmberg.

Han har flera gånger lyckats få personer att följa med honom bort från platsen. Men efter ett tillfälle, då personen inte gick att rädda, tog Mattias Malmberg initiativ till en informationskampanj.

– Vi åkte ut tillsammans med polis och ambulans till den här unga tjejen, men tyvärr kunde vi inte rädda henne och den händelsen fick bägaren att rinna över för mig. Jag kände att något måste göras, säger Mattias Malmberg.

Projekt för att sprida kunskap kring självmord

Resultatet blev en informationsfilm tillsammans med Polisen, SOS Alarm, ambulanspersonal och organisationen Suicide zero.

– Vi vill visa att hjälp finns att få och bidra till att färre personer går så långt som att försöka avsluta sitt liv, säger brandmannen Mattias Malmberg.

Informationsfilmen släpps på Suicidpreventiva dagen, 10 september.

Här kan du få hjälp mot självmordstankar

Akutnummer

Telefon: 112

Mind-själmordslinjen – Öppet dygnet runt för samtal och chatt

Telefon: 90101

Hemsida: www.mind.se

Vårdguiden, 1177 – Läs mer om hjälp och stöd om du har självmordstankar på Vårdguiden. Klicka här för att komma dit.

Nationella hjälplinjen - Öppet alla dagar kl 13-22

Telefon: 020-22 00 60

Hemsida: www.hjalplinjen.se

Jourhavande medmänniska - Öppet kl 21-06 alla dagar

Telefon 08-702 16 80

Hemsida: www.jourhavande-medmanniska.com

Röda Korsets telefonjour - Öppet alla dagar kl 15-21, onsdagen den 14 oktober har jouren förlängda öppettider med anledning av Uppdrag gransknings reportage.

Telefon 0771-900 800

Hemsida: www.redcross.se

Spes – Ett riksförbund för anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv

Telefon: 08-345873

Hemsida: www.spes.se

E-post: info@spes.se

Jourhavande präst – Öppet alla dagar kl 21-06

Telefon 112 – be att få tala med jourhavande präst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.