Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
24 mars 2009: Brandmän med polisbeskydd i bakgrunden släcker anlagd brand på Rosengård. Foto: Drago Prvulovic/TT

Hoten mot brandmännen har minskat efter samarbete med ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Brandmännen på Jägersro i Malmö fick nog av bränder och stenkastning och började själva utbilda ungdomar. Nu, tio år senare, ser de resultat – färre bränder och större trygghet för brandmännen.

Sedan 2010 har ungdomar från Malmös skolor kunnat delta i brandmännens utbildning, RISK- Räddningstjänsten i samarbete med kidsen.

Initiativtagare till programmet är brandmännen själva.

– Jag har jobbat i 16 år på Jägersro, som ligger nära Rosengård, och det värsta jag varit med om har varit släggor mot bilar, kullerstenar som man kastat och smällare, säger Nikola Obradovic, gruppchef på räddningstjänsten i Jägersro och en av initiativtagarna till RISK.

Brandmännen får färre hot

Oroligheterna ligger cirka tio år bakåt i tiden, 2008-2009, med mycket bränder och oroligheter.

– Då låg vi på mellan 15 och 20 hot årligen i ett område på Rosengård, säger Attila Jensen, distriktchef för Räddningstjänsten Syd.

På senare år har tillbuden varit betydligt färre.

– Sedan vi tog tag i det så har vi haft en del framgång. Jag säger inte att det inte kommer att hända igen men samarbetet med de unga i RISK underlättar definitivt, säger Nikola Obradovic.

Även brotten har minskat

I ett undersökt område på Rosengård där man haft insatser visar statistik som Räddningstjänsten Syd sammanställt, att tillbud med hot och våld per år minskat rejält senaste tio åren. Från 16 tillbud 2008 till ett 2018.

– Vi har kommit en bra bit på väg. Vi har haft många RISK-elever sedan 2010 och det kan desarmera många situationer ute på plats, berättar Nikola Obradovic.

RISK är en aktivitet bland flera som räddningstjänsten bedriver med polis och andra aktörer. Det har också lett till färre brott och bränder i det undersökta området, menar Attila Jensen.

– Både brand i byggnad men också utebränderna i containers har minskat, säger han.

Källa: Räddningstjänsten och polisen. Foto: TT/SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer