Herrgården – ett utsatt område som vänt trenden. Foto: TT

Ny rapport: Herrgården går mot positiv utveckling

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar på positiv utveckling i ett av Sveriges mest utsatta områden. På Herrgården i Rosengård har antalet brott, bränder och arbetslöshet gått ner de senaste åren.

– Herrgården är ett riktigt, riktigt utsatt område klassat som ett av de värsta i landet när det gäller allt från fattigdom, arbetslöshet och kriminalitet. Men det har blivit oerhört mycket bättre, säger Ingvar Nilsson, nationalekonom som skrivit rapporten.

Utvecklingen har förbättrats

I en ny rapport framtagen med fastighetsbolaget Victoria Park kan han nu visa på att utvecklingen har förbättrats avsevärt sedan 2012 när fastighetsbolaget tog över området. Bland annat har antalet hot mot räddningstjänst halverats och brott och bränder har minskat kraftigt.

– När vi köpte området var vi tvungna att tänka och arbeta annorlunda än traditionell svensk bostadsförvaltning. Vi har jobbat med att engagera de boende. På det stora hela ger ett bättre område vinster, inte bara till folket och välfärden, men det ökar även värdet på det, säger Per Ekelund, vd för Victoria Park.

Boende: ”Känns tryggare och säkrare nu”

Det är inte bara de drivande bakom projektet som upplever att situationen blivit bättre. Kommunpolisen Glen Sjögren, Imran Khan på räddningstjänsten och kommunalrådet Roko Kursar (L) och flera boende uppger samtliga till SVT Nyheter att utvecklingen gått åt rätt håll.

– Jag tycker att det har blivit bättre. Det var mycket kriminalitet innan, det känns tryggare och säkrare nu, säger Hassan Souleiman som bor på Herrgården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.