Jimmy Ask på räddningstjänsten i Osby berättar att det hade brunnit på samma plats dagen innan den stora skogsbranden i Hästveda bröt ut. Foto: SVT/ Osby kommun

Brandslangarna brann upp – ”Elden spred sig oerhört fort”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora branden i Hästveda har lämnat många frågetecken. Vad som orsakade branden och vad som hände när huset nära mossen brann ner är fortfarande inte utrett. Men ett dygn innan branden hade det brunnit på exakt samma ställe.

Det har gått två veckor sedan den stora skogsbranden i Hästveda bröt ut. Men ännu är det inte klarlagt vad som orsakade branden på tisdagen den 23 april och vad som hände när fastigheten på Tulatorp brann ner till grunden.

Räddningstjänsterna kommer att utreda insatserna. 

– Naturligtvis kommer vi att titta på om det fanns något som vi hade kunnat göra annorlunda. Och det gäller också huset som brann ned, säger räddningschef Anders Nählstedt på Hässleholms räddningstjänst.

Ungefär 200 hektar skog brann och en familj blev hemlös när deras hem brann ner till grunden.

”Brann på exakt samma ställe dagen innan”

Klart är i alla fall att det dagen innan, på måndagen den 22 april, brann på samma ställe. Företaget Econova, som bryter torv på Åbuamossen, upptäckte på förmiddagen en glödbädd på mossen. Troligen orsakades den av maskinerna. De larmade räddningstjänsten som kom dit.

– De tog hand om glödbädden. Därefter bröt vi inte torv mer från och med måndagsförmiddagen, säger Lars Bech, platschef på Econova.

Torvbrytning får ske enligt vissa regler, bland annat får det inte blåsa i mer än åtta sekundmeter. Det gjorde att Econova la ner torvbrytningen, berättar Lars Bech.

Ett dygn senare, strax efter 11.00 på tisdagen, upptäckte företaget fler glödbränder på samma ställe. Då larmade Econova återigen räddningstjänsten.

– Vi sa: skicka allt ni har, berättar Lars Bech.

Econova och lokala lantbrukare stängde ner sina verksamheter för att delta i släckningsarbetet.

Blåste rejält

Då blåste det rejält, uppemot 20 sekundmeter, och det var torrt i markerna. Men det rådde inget eldningsförbud.

Jimmy Ask på räddningstjänsten i Osby var bland de första som var på plats på Åbuamossen på tisdagen.

– När vi kom fram brann det bara på mossen, ungefär 700 meter från huset som sedan brann ner. Men när elden spred sig till skogen spred det sig oerhört fort. Vi hann inte ens få undan slangarna, de brann av, säger Jimmy Ask.

Jimmy Ask tror att elden spred sig så snabbt på grund av att den hoppade, så kallade gnistkast. Eftersom det pågår en utredning av vad som orsakade branden vill Jimmy Ask inte föregå den.

– Men jag kan säga att det brann på exakt samma ställe dagen innan, säger han.

I Hästveda spred sig branden från terrängen till en närliggande byggnad. Foto: Mikael Nilsson

Brandorsaken och räddningsinsatsen kommer att utvärderas, men det lär dröja innan den är färdig.

Hade man kunnat rädda huset som brann ner?

– Det kommer vi också att titta på, om vi hade kunnat göra något annorlunda. Men hade vi kunnat rädda det hade vi gjort det, säger Anders Nählstedt, räddningschef i Hässleholm.

Räddningsinsatsen i Hästveda avslutades under måndagskvällen den 29 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästvedabranden

Mer i ämnet