Grannen om branden i Hästveda: ”Lät som en explosion på tv“

Uppdaterad
Publicerad

En hästgård och ett närliggande bostadshus brann ned till grunden i Hästveda under tisdagen. – Fruktansvärt våldsam brand. Det lät som en explosion, säger grannen Kent Martinsson till SVT Nyheter Skåne.

Det har brunnit kraftigt på flera håll i Skåne under tisdagen. På förmiddagen larmades räddningstjänsten till en brand utanför Hästveda i Hässleholms kommun, där det brann i skogen på ett stort öppet område. Branden spred sig vidare till ett stall som blev helt övertänt. I stallet fanns hästar som dock klarade sig. Branden spred sig också till ett närliggande bostadshus. Ingen person ska ha kommit till skada, enligt räddningstjänsten i Hässleholm.

– Än så länge är ingen skadad. I nuläget gör vi allt vi kan med alla styrkor jag kan uppbringa från nordöstra Skåne, säger Lars Wannong, yttre befäl på räddningstjänsten i Hässleholm.

Strax efter klockan 16 fick räddningstjänsten hjälp av två helikoptrar från myndigheten för skydd och beredskap som vattenbombar branden.

”Fruktansvärt våldsamt”

Grannen Kent Martinsson blev vittne till branden.

– Den var väldigt, väldigt, våldsam. Fruktansvärt våldsam. Som en explosion man ser på tv kan man säga. Boom sa det, så var hela ladugården övertänd, säger Kent Martinsson.

Enligt honom brann både ladugården och boningshuset ner.

– Det är en tragedi för mig. Jag är gammal brandman, så jag tycker att det här är hemskt. Fruktansvärt är det, säger Kent Martinsson.

Förbud för att elda

Under påskhelgen har risken för skogsbränder ökat och räddningstjänsten i nordvästra Skåne har utfärdat eldningsförbud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästvedabranden

Mer i ämnet