Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappans försvarsadvokat Anders Elvingsson vill att domen mot föräldrarna helt rivs upp av tingsrätten. Foto: Johan Nilsson/TT

Ättiksfallet i hovrätten – föräldrarna vill att domen rivs upp

Uppdaterad
Publicerad

Åtta års fängelse för föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan är inte nog, anser åklagaren. När rättegången inleds i hovrätten yrkar hon på minst tio års fängelse. Föräldrarna vill i stället se att tingsrättens dom rivs upp i sin helhet.

– Jag menar att de ska dömas även för de delar som är ogillade i tingsrätten, men oavsett vilket så anser jag att de ska ha ett längre straff för det som de är dömda för, säger åklagare Ingegerd Jigin.

I hovrätten är åhörarna färre och det är inte heller lika många journalister på plats. Precis som under den förra rättegången har föräldrarna nollställda ansiktsuttryck och tittar ner i bordet.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Hölls bunden

De anklagas för att ha tvingat i sin då sexåriga dotter ättika. Åklagaren medger att hon inte har bevis för hur det har gått till, men pekar på två alternativ: Antingen att det ska ha skett med tratt eller slang ner i halsen, eller att hon ska ha serverats ättikan av föräldrarna och druckit den i omtöcknat tillstånd.

Åklagaren menar också att flickan, då hon hållits bunden i en bilbarnstol i familjens tvättstuga, troligtvis fått sömntabletter av föräldrarna, eftersom hon i förhör berättat att hon mest sov när hon satt där.

Men föräldrarna hävdar att ättiksintaget var en olyckshändelse, att flickan drack den själv.

– Jag som åklagare måste visa att de inte talar sanning och att det inte finns någon annan rimlig förklaring, säger Ingegerd Jigin.

Var döende

När pappan tog dottern till barnakuten i Lund på julaftons morgon 2022 var hon döende. Hon var smutsig, illaluktande och skadad.

– Hon har skador nästan överallt på kroppen, utanpå, och sedan har hon också skadorna inuti.

I tingsrätten friades föräldrarna i några delar, bland annat den som gällde flickans låga kroppstemperatur, 33, 9 grader, när hon kom till sjukhuset. Det är inte uteslutet att den var en följd av ättiksintaget, ansåg tingsrätten.

– Det är ingen annan läkare än försvarets expert som säger att det har ett samband med ättikan, så jag försöker förstärka bevisningen, säger Ingegerd Jigin.

Föräldrarna hoppas bli helt friade av hovrätten.

– Förhoppningen är att han ska bli friad på alla punkter och han nekar ju till brott, säger pappans försvarare Anders Elvingsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flickans föräldrar misstänks bland annat för att ha låst in henne i tvättstugan, tagit bort dörrhandtaget från insidan och bundit fast henne i en bilbarnstol. I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet