Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flickans föräldrar misstänks bland annat för att ha låst in henne i tvättstugan, tagit bort dörrhandtaget från insidan och bundit fast henne i en bilbarnstol. I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Detta har hänt: Flicka i Eslöv förgiftades av ättika

Uppdaterad
Publicerad

På julaftonsmorgon 2022 kom den då 6-åriga flickan in till akuten i Lund med livshotande frätskador efter att ha fått i sig ättika. Föräldrarna står åtalade för att under lång tid ha vanvårdat dottern.

  • 19 september 2022: Socialtjänsten öppnar ett ärende gällande familjen och barnen.
  • 13 oktober 2022: Socialtjänsten har ett första samtal med föräldrarna om anmälningarna. I slutet av november ombokar de det planerade hembesöket. De hann inte boka ny tid innan flickan hamnade på akuten med frätskador.
  • 19 december: Folktandvården skickar en orosanmälan till socialtjänsten eftersom flickan inte kommit till bokade besök på tre år – trots 22 påminnelser.
  • 23-24 december 2022: Flickan får i sig ättika vilket gör att hon hamnar i ett livshotande tillstånd. Hon ska då ha varit inlåst i tvättstugan, fast i en bilbarnstol, iklädd blöja. Klockan 05 på julaftonsmorgon inkommer flickan med sin pappa till sjukhus med frätskador i magsäcken och strupen.
  • 26 december 2022: Polisen larmas till sjukhuset efter att vården kontaktat dem, två dagar efter att flickan kom in. Föräldrarna förklarar att flickan druckit ättikan själv och att hon lider av ett självskadebeteende och hjärnskada – något som åklagaren menar inte stämmer.
  • 28 december 2022: Föräldrarna begärs häktade, misstänkta för misshandel av flickan, men släpps på fri fot av tingsrätten. Samma dag får åklagaren veta att det finns skador på flickan som kommer från gamla frakturer.
  • 28 december 2022: 7-åringen och hennes fem syskon omhändertas enligt LVU.
  • 4 april 2023: Barn- och utbildningsförvaltningen meddelar att kommunen utreder sig själva. Utredningen kommer senare fram till att de följt både lagrum och rutiner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Anna Palmgren efter den första rättegångsdagen. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.