Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Wahlqvist Raihle, som företräder flickan, menar att pusselbitarna har fallit på plats. Hör henne berätta om flickans mående i klippet ovan. Foto: TT/Johan Nilsson

Ättiksfallet: Yrkande på långa straff och miljonskadestånd för föräldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Ingegerd Jigin yrkar på att föräldrarna i det så kallade ättiksfallet ska dömas till minst tio års fängelse. De beskrivs ha utsatt din dotter för en tortyrliknande situation, där de bland annat misstänks ha förgiftat flickan med ättika.

Yrkandet kom under åklagarens slutplädering i Lunds tingsrätt under fredagen. Hon spenderade lång tid med att gå igenom samtliga misstankar som hon riktat mot föräldrarna gällande flertalet grova misshandlar, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning.

Eftersom föräldrarna hela tiden nekat till samtliga brottsmisstankar har det varit viktigt för åklagaren att motbevisa deras historia om att flickan ska ha orsakat hennes skador på egen hand.

Över 50 vittnen

Som stöd har över 50 vittnen kallats till rätten. Det handlar om vårdpersonal, experter, socialtjänst, flickans tidigare och nuvarande skola, grannar med mera.

Under slutpläderingarna menade åklagaren att hon nu kunnat lägga fram en tydlig bevisning som ska kunna knäcka föräldrarnas nekande.

Även flickans målsägandebiträde Malin Wahlqvist Raihle höll slutplädering på fredagen. Hon yrkade på skadestånd på sammanlagt 2,6 miljoner kronor. På tisdag är det försvarsadvokaternas tur.

ÄTTIKSFÖRGIFTADE FLICKAN I ESLÖV

Med det tackar jag för mig och avslutar den här direktrapporteringen från rättegången. Dom lär falla om ungefär två veckor.

Med det avslutas rättegången. Tingsrätten ska nu ta ställning till frågan om ifall föräldrarna ska fortsätta vara häktade eller inte, besked om det kommer senare under dagen.

Åklagare Ingegerd Jigin väljer nu att sticka in med några korta ifrågasättanden av flera av sakerna föräldrarnas försvarare sagt. Hon nämner flera gånger att hon är upprörd på försvaret kring vissa av sakerna de sagt kring flickans skick när hon kom in till sjukhuset, skadorna som uppstod på grund av blöjan samt det förspikade fönstret i föräldrarnas gamla hus.

Även Anders Elvingsson vill att pappan ska sättas på fri fot i väntan på domen.

Anders Elvingsson menar att åklagaren fått vittnen att spekulera kring saker de inte har någon kunskap om.

- Mycket av de bevis som presenterats saknar relevans.

Slutligen går han in på den uppfattning som byggts upp om pappan, bland annat kring hur han betedde sig på sjukhuset.

- Han har känslorna på insidan, han är jätterädd men det synts inte.

Även han menar att flickan kan ha blivit påverkad att säga vad ” de vuxna” velat höra.

- Jag tror inte någon försökt påverka henne men det finns en risk.

Anders Elvingsson nämner också att flickan frågat efter sina föräldrar under tiden efter händelsen.

Han går nu vidare till flickans vittnesmål. Han anser, till skillnad från åklagaren, att det finns motsägelser i flickans berättelse och går igenom några av dessa.

- Åklagaren har velat framställa det som att [flickan] varit exkluderad, det finns inga bevis för det.

Anders Elvingsson fortsätter nu med att ifrågasätta vittnenas trovärdighet.

- De har pratat med varandra, de har påverkat varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet