Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör pappans vittnesmål och förklaring om varför han menar att hans dotter druckit ättika i klippet. Foto: TT/Johan Nilsson

Flicka i Eslöv förgiftades av ättika – nu förhörs flickans pappa i Lunds tingsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna är misstänkta för att bland annat ha förgiftat sin dotter med ättika, stängt in henne i tvättstugan och bundit fast henne i en bilbarnstol.

Under fredagen inleddes förhör med pappan i Lunds tingsrätt. SVT har varit på plats under rättegången. Läs direktrapporteringen längre ner.

Flickan kom in till sjukhuset i Lund under natten till julafton förra året i ett livshotande tillstånd. Enligt åtalet har hon bland annat hållits inlåst i en tvättstuga, utsatts för svält eller undernäring och fått i sig så mycket ättika att magsäcken förstörts.

– När hon pratar är det inte hennes prat, jag tror att hon har blivit instruerad vad hon ska säga, säger pappan.

Rädsla för orosanmälan

Vid ett tillfälle under sensommaren förra året drabbades flickan av en omfattande brännskada. Flickan säger att mamman hällt kokande vatten på henne, men pappan hävdar att dottern av misstag skållats i duschen.

Han medger att hon var illröd i skinnet och att föräldrarna valde att försöka behandla henne själva hemma, i stället för att söka vård. Åklagaren frågar varför.

– Just för att hon har sitt självskadebeteende, att hon har en massa blåmärken och bitmärken och sådant på sig, så har det har varit mycket rädsla för att få en orosanmälan på oss, svarar pappan.

”Uppenbarligen törstig”

Vad gäller ättikan påstår pappan, precis som i polisförhören, att flickan mitt i natten gått in i tvättstugan där hon kommit åt ett glas med ättika som stod intill väggen ovanpå torktumlaren.

– Uppenbarligen var hon törstig. Hon kan dricka precis vad hon känner för, säger pappan.

Mager och kortvuxen

Lunds tingsrätt har under flera dagar fått se inspelade polisförhör med den i dag sjuåriga flickan där hon bland annat sagt att hon inte fick så mycket mat hon ville. När hon kom till sjukhuset var hon avmagrad och långt under både normal kroppslängd och vikt för en sexåring.

– Man märker nog inte det på samma sätt som andra gör, för man ser ju henne dagligen, säger pappan.

På måndag är det dags för mamman att höras. Även då är SVT på plats och rapporterar direkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

ÄTTIKSFÖRGIFTADE FLICKAN I ESLÖV

Med det tackar jag för mig och avslutar den här direktrapporteringen från rättegången. Dom lär falla om ungefär två veckor.

Med det avslutas rättegången. Tingsrätten ska nu ta ställning till frågan om ifall föräldrarna ska fortsätta vara häktade eller inte, besked om det kommer senare under dagen.

Åklagare Ingegerd Jigin väljer nu att sticka in med några korta ifrågasättanden av flera av sakerna föräldrarnas försvarare sagt. Hon nämner flera gånger att hon är upprörd på försvaret kring vissa av sakerna de sagt kring flickans skick när hon kom in till sjukhuset, skadorna som uppstod på grund av blöjan samt det förspikade fönstret i föräldrarnas gamla hus.

Även Anders Elvingsson vill att pappan ska sättas på fri fot i väntan på domen.

Anders Elvingsson menar att åklagaren fått vittnen att spekulera kring saker de inte har någon kunskap om.

- Mycket av de bevis som presenterats saknar relevans.

Slutligen går han in på den uppfattning som byggts upp om pappan, bland annat kring hur han betedde sig på sjukhuset.

- Han har känslorna på insidan, han är jätterädd men det synts inte.

Även han menar att flickan kan ha blivit påverkad att säga vad ” de vuxna” velat höra.

- Jag tror inte någon försökt påverka henne men det finns en risk.

Anders Elvingsson nämner också att flickan frågat efter sina föräldrar under tiden efter händelsen.

Han går nu vidare till flickans vittnesmål. Han anser, till skillnad från åklagaren, att det finns motsägelser i flickans berättelse och går igenom några av dessa.

- Åklagaren har velat framställa det som att [flickan] varit exkluderad, det finns inga bevis för det.

Anders Elvingsson fortsätter nu med att ifrågasätta vittnenas trovärdighet.

- De har pratat med varandra, de har påverkat varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.