Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredarna har jagat efter möjliga motiv i ättiksfallet – utan att nå fram. Ett spår som undersökts är en sms-konversation mellan föräldrarna om försäkringspengar. Foto: SVT

Ättiksfallet: Polis undersökte försäkringspengar som möjligt motiv

Publicerad

I närmare ett års tid har polis och åklagare försökt få svar på vilket motiv föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan kan ha haft. Trots att flickan var döende tror åklagaren inte att deras avsikt var att döda henne. Ett spår som utretts är ekonomiska motiv.

Föräldrarna ansågs tidigt vara de enda rimliga att misstänka. I början av utredningen fanns rubriceringen ”försök till mord” med – men ströks innan åtal.

Åklagare Ingegerd Jigin beskrev under rättegångens första dag ett scenario där föräldrarnas agerande mot flickan kan ha ”gått över styr” natten till julafton 2022. Då kom flickan in till akuten i Lund efter att hon fått i sig ättika. Flickans magsäck behövde opereras bort.

Att föräldrarna faktiskt åkte till sjukhuset menar åklagaren pekar på att föräldrarna inte haft för avsikt att skada flickan så svårt.

Omfattande misstankar

Föräldrarna står åtalade för flera fall av grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning.

Flickan ska, utöver att ha fått i sig ättika, bland annat varit instängd i tvättstugan i en bilbarnstol endast iklädd blöja, fått svälta och varit utsatt för långvarig nedkylning.

Inget tydligt motiv

Något tydligt motiv har inte framkommit under utredningen. Men utredarna och åklagaren har undersökt flera spår. Däribland ett tänkbart ekonomiskt motiv som visar sig i sms-konversationer mellan föräldrarna.

Se föräldrarnas sms-konversation i klippet ovan.

Föräldrarna har under hela utredningen nekat till samtliga brottsmisstankar. Fortfarande är motivbilden oklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.