Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även om föräldrarna, och flickan själv, säger att hon drack ättikan på eget bevåg menar åklagaren att det inte är troligt – och presenterar en möjlig teori under rättegången i Lunds tingsrätt. Foto: Polisens förundersökning/SVT

”Synnerligt lidande” för ättiksskadad flicka i Eslöv

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort pussel ska läggas i rättegången om den ättiksskadade flickan som startade på måndagen i Lunds tingsrätt. Föräldrarna nekar till att ha utsatt sin dotter för brott, men krävs på 2,6 miljoner i skadestånd. Hon var döende när hon togs till sjukhus natten till julafton förra året.

Den då sexåriga flickan var iskall, med en temperatur på 33,9 grader. Hennes magsäck var förstörd av ättika. Åklagare Ingegerd Jigin hävdar att föräldrarna ”tillsett” att dottern fått i sig så mycket ättika att hon försatts i livsfara.

Gärningen bedöms som synnerligen grov då agerandet varit synnerligen hänsynslöst, orsakat synnerligt lidande och varit livshotande med bestående kroppsskador till följd, säger åklagaren.

I klippet presenteras en teori från åklagaren till hur flickan fått i sig ättika och pappans försvarsadvokat ger sin klients bild.

Föräldrarna nekar

Pappans advokat framhåller att pappan inte utsatt dottern för varken nedkylning eller ättiksförgiftning. Han har inte heller låtit bli att ingripa och se till att hon fick vård.

– Snarare har han sett till att hon fått vård efter att ha konsumerat ättika efter eget handlande, säger advokat Anders Elvingsson i rättssalen.

Även mamman nekar till brott. Bitarna passar inte ihop i åklagarens pussel och många bitar saknas, enligt hennes advokat.

Föräldrarna åtalas också för att hållit flickan fastspärrad i en bilbarnstol och för att ha utsatt henne för svält. Vidare har flickan tvingats bära blöja som orsakat sår.

Föräldrarnas ansvar

På samtliga punkter betonar åklagaren att föräldrarna hade så kallat garantansvar för sin dotter. De var hennes vårdnadshavare och hade skyldighet att skydda henne.

Allvarlig misshandel

Föräldrarna åtalas för flera fall av allvarlig misshandel. Bland annat ska hon ha fått kokande vatten över sig, vilket mamman ställs till svars för. I den delen åtalas pappan för att inte ha ingripit och sett till att dottern fick vård.

Enligt åklagaren har flickan hållits inspärrad även under en tidigare period, då familjen bodde på annan ort.

Flickans särskilda företrädare yrkar på 2,6 miljoner kronor i skadestånd, bland annat för att flickan fått magsäcken bortopererad på grund av ättiksskadan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flickan berättar att hon var instängd i tvättstugan i dagar och fick inte komma ut ens för att äta mat. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.