Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkta mamman blev irriterad i rätten när åklagaren pressade henne på svar. Bland annat ville åklagaren förstå när flickans tillstånd blev så pass illa att hon blev döende. Foto: TT/SVT

Ättiksfallet i Eslöv: Mamman irriterad av åklagarens frågor: ”Nej, jag måste inte veta”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen återupptogs rättegången mot föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv. Idag var det flickans mamma som förhördes och SVT Nyheter Skåne fanns på plats vid Lunds tingsrätt. Läs direktrapporteringen längre ner.

Föräldrarna står åtalade för att ha misshandlat den sjuåriga flickan. När hon kom in till sjukhuset under natten till julafton förra året var hon döende efter att ha druckit ättika.

Enligt mamman, som förhördes i Lunds tingsrätt under måndagen, har flickan blivit behandlad som vilket barn som helst.

– Hon har inte varit isolerad och utfryst, säger mamman när hon beskriver dotterns situation i sexbarnsfamiljen.

Men när sexåringen togs till sjukhus var hon avmagrad, smutsig och hennes kropp bar spår av brännskador och hade märken som läkare menar kan ha uppstått genom att hon varit bunden. Flickan hade även obehandlade frakturer och många blåmärken.

Föräldrarna nekar

I fredags förhördes flickans pappa. Han nekade till att föräldrarna skulle ha tvingat i flickan ättika. Istället sa han att hon druckit den för att hon var törstig.

Åklagaren hävdar att föräldrarna på något sett har ”tillsett” att flickan fick i sig ättika, men precis som pappan säger mamman att dottern gick upp mitt i natten och drack den när föräldrarna sov.

När det står klart att dottern fått i sig ättika ska mamman ha googlat ättika och förstått att flickan behövde vård, men inte att situationen var så akut. När åklagaren pressade mamman på när flickan blev så dålig blev mamman märkbart irriterad.

– Nej, jag måste inte veta det för hon var inte så när hon var hemma, säger mamman.

När flickan kommer fram till sjukhuset är hon döende och har en kroppstemperatur på 33,9 grader.

Oroliga för orosanmälan

Exakt hur allvarligt det var med dottern förstod mamman inte förrän långt in på nästa dag, säger hon. Åklagaren ifrågasätter i tingsrätten varför mamman googlade om sjukhusets rutiner för orosanmälan.

– Jag var orolig över att det skulle bli en ny orosanmälan, svarar mamman.

Frakturer och brännskador

Mamman menar att hon inte har märkt de frakturer som dottern hade på kroppen och säger sig inte veta när de uppstått. Hon ger utförliga beskrivningar om dotterns påstådda självskadebeteende, som hon menar skulle kunna förklara vissa skador på henne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I förra veckan förhördes pappan i Lunds tingsrätt. Han nekar till anklagelserna. Foto: TT/Johan Nilsson

ÄTTIKSFÖRGIFTADE FLICKAN I ESLÖV

Med det tackar jag för mig och avslutar den här direktrapporteringen från rättegången. Dom lär falla om ungefär två veckor.

Med det avslutas rättegången. Tingsrätten ska nu ta ställning till frågan om ifall föräldrarna ska fortsätta vara häktade eller inte, besked om det kommer senare under dagen.

Åklagare Ingegerd Jigin väljer nu att sticka in med några korta ifrågasättanden av flera av sakerna föräldrarnas försvarare sagt. Hon nämner flera gånger att hon är upprörd på försvaret kring vissa av sakerna de sagt kring flickans skick när hon kom in till sjukhuset, skadorna som uppstod på grund av blöjan samt det förspikade fönstret i föräldrarnas gamla hus.

Även Anders Elvingsson vill att pappan ska sättas på fri fot i väntan på domen.

Anders Elvingsson menar att åklagaren fått vittnen att spekulera kring saker de inte har någon kunskap om.

- Mycket av de bevis som presenterats saknar relevans.

Slutligen går han in på den uppfattning som byggts upp om pappan, bland annat kring hur han betedde sig på sjukhuset.

- Han har känslorna på insidan, han är jätterädd men det synts inte.

Även han menar att flickan kan ha blivit påverkad att säga vad ” de vuxna” velat höra.

- Jag tror inte någon försökt påverka henne men det finns en risk.

Anders Elvingsson nämner också att flickan frågat efter sina föräldrar under tiden efter händelsen.

Han går nu vidare till flickans vittnesmål. Han anser, till skillnad från åklagaren, att det finns motsägelser i flickans berättelse och går igenom några av dessa.

- Åklagaren har velat framställa det som att [flickan] varit exkluderad, det finns inga bevis för det.

Anders Elvingsson fortsätter nu med att ifrågasätta vittnenas trovärdighet.

- De har pratat med varandra, de har påverkat varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.