Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar rättsexperten Sven-Erik Alhem vad som händer efter beskedet att föräldrarna inte är allvarligt psykiskt störda. Foto: Pontus Lundahl / TT

Beskedet: Föräldrarna i ättiksfallet inte allvarligt psykiskt störda

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av föräldrarna som står åtalade för att bland annat ha förgiftat sin då sexåriga dotter med ättika har varit påverkade av en allvarlig psykisk störning. Det bedömer Rättsmedicinalverket.

Innan tingsrätten kommer att ta ställning till skuldfrågan för föräldrarna i det så kallade ättiksfallet så har det gjorts en rättspsykiatrisk undersökning. Ingen av föräldrarna bedöms ha haft någon allvarlig psykisk störning, varken vid tiden för de misstänkta gärningarna eller vid tiden för undersökningen.

Med den bakgrunden bedömer Rättsmedicinalverket inte att det finns någon anledning att överlämna dem till rättspsykiatrisk vård i det fall de skulle dömas.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

– Psykiskt störd är många människor. Men allvarligt psykiskt störd, som är en juridisk term som domstolen alltid ytterst bestämmer om den föreligger, där är det väldigt snäva gränser kan man säga, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

I klippet förklarar Sven-Erik Alhem vad som händer nu i fallet.

Åklagaren vill se långa fängelsestraff

Åklagaren har yrkat på att föräldrarna ska dömas till långa fängelsestraff, minst tio år. Utöver det så yrkade flickans målsägandebiträde på att föräldrarna ska betala 2,6 miljoner i skadestånd.

Föräldrarna har hela tiden nekat till brottsmisstankarna som handlar om bland annat grov fridskränkning, olaga frihetsberövande och synnerligen grov misshandel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flickans föräldrar misstänks bland annat för att ha låst in henne i tvättstugan, tagit bort dörrhandtaget från insidan och bundit fast henne i en bilbarnstol. I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet