Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Både utredaren och pappans syster har sökt svar kring varför flickan i Eslöv förgiftats med ättika. I videon får du veta mer vad som hände henne. Foto: Polisens förundersökning

Flicka i Eslöv förgiftades med ättika – utredaren och pappans syster söker svar

Uppdaterad
Publicerad

Hon hade inte träffat sin lillebror på tio år när hon mötte hans blick i Lunds tingsrätt. Tillsammans med sin fru döms nu brodern till åtta års fängelse för att bland annat ha förgiftat sin dotter med ättika.

Systern beskriver sin bror som en tystlåten person. De hade en tuff uppväxt som satt spår hos syskonen. Med tiden tappade de kontakten allt mer och hon har aldrig träffat flickan som föräldrarna ska ha utsatt.

När hon hörde om fallet på nyheterna fick hon en klump i magen. Efter att ha hört vilken kommun familjen bodde i samt åldrarna på föräldrarna var hon säker.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

– Jag kände direkt: det är de, säger systern.

Frågan som inte fått något svar: Motivet

Föräldrarna har hela tiden nekat till brott men dömdes i Lunds tingsrätt till åtta års fängelse för att bland annat ha förgiftat sin dotter med ättika och för att ha hållit henne inlåst i familjens tvättstuga.

Trots den omfattande utredningen framgår det inget tydligt motiv till varför föräldrarna skulle ha utsatt flickan.

Petra Johansson, barnutredare hos polisen, har hållit ett stort antal förhör med såväl flickan som föräldrarna. När hon först träffade flickan var hon mycket sjuk.

– Hon gav inte så mycket respons. Hon var väldigt ihopkurad, berättar hon.

Polisen: Flickan har det bra

Flickan bor i dag i ett familjehem och lever efter omständigheterna ett normalt liv.

– Det är det som är det trösterika. Från att ha varit den här lilla människan till att bli ett vanligt barn som går i skolan, är busig och studsar runt. Det är en jättestor förändring, säger Petra Johansson.

I efterhand har systern flera gånger funderat på om situationen skulle varit annorlunda för flickan om hon hade försökt att hålla kontakten med sin bror.

– Det ångrar jag. Det har man ju tänkt på, hade det här hänt? Det vet man ju inte. Man vänder ju det till sin egen nackdel om man tänker i de banorna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet