Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Brist på barnmorskor i Kristianstad i sommar

Publicerad

Kvinnor som planerar föda barn i Kristianstad i sommar, kan tvingas föda någon annanstans. På lasarettets förlossningsavdelning är det ont om barnmorskor och svårare än tidigare år att fylla de obemannade passen.

Förra veckan var det ungefär 170 sommarpass som ännu inte hade bemannats på förlossningen i Kristianstad. Den här veckan har siffran sjunkit till 150 pass att hitta personal till.

Verksamhetschefen hoppas att de ska få tag på fler barnmorskor från bemanningsföretag och att några nyligen pensionerade barnmorskor samt de som redan jobbar, ska gå in och ta några extrapass.

– Det är möjligt att vi inte kan täcka alla vakanser men vi har gott hopp om att vi kan täcka de flesta. Det enda vi aldrig kan spela med eller göra sämre är patientsäkerheten. Är vi för få finns det en handlingsplan som vi arbetar efter, antingen får vi tillfälligt stänga förlossningsrum och ta emot färre födande eller får vi omfördela personal. Det som ändå kan hända är att det kommer in någon akut som inte har ringt i förväg. Då får vi såklart hjälpa den personen och i så fall omfördela barnmorskor från BB, säger Rickard Claesson, verksamhetschef för förlossningen i Kristianstad och Ystad, till SVT Nyheter Skåne. 

Kan skickas till annat sjukhus

Rickard Claesson bekräftar att det är fler vakanser än vad det brukar vara vid den här tiden på året.

– Lite mer bekymmersamt är det. Sedan är det bekymmersamt att även neonatal har brist på neonatalsjuksköterskor och har fått minska antalet vårdplatser från 8 till 5. Risken ökar att det finns någon nyförlöst som inte får stanna kvar eller att någon som behöver föda för tidigt skickas med ambulans till något annat sjukhus.

Bristen på barnmorskor beror enligt Rickard Claesson både på tillfälligheter och den snäva organisationen.

– Vi har haft flera pensionsavgångar inom mödravården de senaste två åren, dit bland annat många av våra barnmorskor har sökt sig. Väldigt många av våra barnmorskor är unga och blir själva gravida. Till exempel var ungefär en tredjedel av barnmorskorna i Ystad föräldralediga under sommaren 2015. Sånt går i perioder och det är extremt svårt att planera för, säger verksamhetschef Rickard Claesson.

– Inom vården idag har vi inga mariginaler. Så fort det försvinner någon, måste luckan fyllas direkt för att vi ska kunna ge den vård vi vill ge. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.