Brist på nödutgångar hotar Tykarpsgrottan

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska utflyktsmålet Tykarpsgrottan vid Hässleholm kan tvingas slå igen för besökare. Detta sedan räddningstjänsten krävt en ny nödutgång från de gamla gruvgångarna. Isåfall en investering på 1,5 miljoner kronor långt mer än vad markägaren Bengt Svensson anser sig ha råd att satsa.

– Vi hoppas hitta någon form av lösning, men risken är överhängande att vi tvingas bomma igen för gott när årets besökssäsong är över i augusti, säger Bengt Svensson.

Enligt Anders Nählstedt, säkerhetschef på räddningstjänsten i Hässleholm, är diskussionen om säkerheten i Tykarspgrottan en tio år gammal följetong.

– Det centrala för oss är rasrisken. Ponera att en skolklass blir instängd under ett ras, då är det ingen hit att stället saknar nödutgång. Och lagstiftningen kring ”två av varandra oberoende utgångar” är tydlig, säger han.

Markägaren Bengt Svensson ställer sig frågande till argumentet, eftersom det senaste raset inträffade 1840.

– Möjligen skulle grottan kunna översvämmas, fast då krävs att motsvarande en årsnederbörd faller på några timmar. Och någon överhängande brandfara är det ju knappast, säger han och blickar ut över det gamla kalkberget.

Men räddningstjänsten har trumf på hand, för även länsstyrelsen slog nyligen fast att grottan ska ha två utgångar. 1,5 miljon kronor skulle det kosta att gräva sig de tio metrarna genom berget – och till det räcker inte intäkterna från de cirka 30 000 årliga besökarna, resonerar Bengt Svensson.

– Kommunen har sagt nej till att hjälpa oss, med motiveringen att de inte får gynna en enskild näringsidkare. Sista hoppet står nu till att länsstyrelsen skjuter till en slant, men de har ännu inte gett besked, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.