Brist på poliser gör att utredningsarbetet kring mordet på Ahmed går långsamt Foto: TT

Brist på utredare i mordutredning

Uppdaterad
Publicerad

De extrapoliser som tillsattes under helgen för att utreda mordet på Ahmed Obaid har återgått till ordinarie arbetsuppgifter, utan att ersättas. Nu råder det brist på personal i alla utredningar.

– Jag går inte in på hur många vi är under en utredning, men det är problematiskt med folk, säger utredningsledare JB Cederholm.

Det stora antalet pågående mordutredningar sätter press på polisens arbete och de hundratalet utredare som finns tillgängliga flyttas dit de behövs mest. 

– Det är väldigt viktigt med resurser i början av en utredning, men sedan måste dessa återgå till ordinarie sysslor. Vi har en svår situation som vi anstränger oss för att lösa, säger Lars Förstell på polisen i Malmö.

Mordet på 16- årige Ahmed Obaid vid en busshållplats i Rosengård bedömdes som en särskild händelse och under helgen tillsattes extrapersonal för att arbeta med fallet.

Dessa har nu återgått till att arbeta med andra mordutredningar.

– Vi följer upp alla tips och inga spår lämnas, men det som händer är att det kan gå lite långsammare då vi har ett stort antal mordutredningar, säger JB Cederholm.

Begränsade resurser

Larmen om resursbrist inom polisen i Malmö har duggat tätt den senaste tiden.

Strax innan årsskiftet kunde SVT Nyheter Skåne berätta att en ensam polis arbetade med utredningen av mordet på en 24- årig man på Högaholm i Malmö.

Då hade polisen tolv mordutredningar på bordet.

– Det är inte tillräckligt med personal i någon av de utredningar som är igång. Vi har alldeles för många utredningar och det ställer höga krav på oss, säger Lars Förstell.

Mordet på Ahmed Obaid är det andra i år och det tolfte sedan början på 2016, och polisen har nu begärt förstärkning från nationellt håll, något som de ska få men fortfarande väntar på.

– För ett år sedan hade vi inte haft alla dessa mord, så det är en viss skillnad idag. Det innebär att allting tar längre tid, säger JB Cederholm.

Kvällsposten var först med att publicera nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.