Foto: Rasmus Olsson/SVT Design

Bristerna i bevisningen

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen som ledde fram till åtalet mot Nancy Mashoun innehåller flera märkligheter. SVT Nyheter har granskat bevisningen.

  • Den ändrade promemorian

Polismannen skriver först en promemoria som beskriver biljakten – när samma pm dyker upp i tingsrätten har det tillkommit en rad. ”...för avståndet blir varken mindre eller ökar mellan våra bilar”. Texten har ändrats på ett sätt som ökar trovärdigheten i den påstådda hastighetsmätningen. Att ändra i ett befintligt PM är olagligt och betraktas som urkundsförfalskning. Polismästare Stefan Sinteus har anmält händelsen, efter SVT:s granskning.

SVT Nyheter Skåne granskar Malmöpolisen
  • Avståndet

Polisen uppger att de kommit ikapp och började mäta Nancys hastighet efter Glumslövs backar och var klara när de var norr om Landskrona. SVT Nyheter Skåne har gjort en egen utvärdering av hans påståenden. Slutsatsen är att de kan inte stämma. I en hastighet av 180 kilometer i timmen hade han färdats 9,0 kilometer på tre minuter. Därmed hade han hamnat betydligt längre söderut, än norr om Landskrona.

– Då är ju uppgifterna polismannen lämnar inte bara osannolika, utan även omöjliga rent fysiskt. Det är ytterligare en aspekt som måste ifrågasättas, säger advokat Andreas Ljungberg.

  • Bortgallringen

En av de andra aspiranterna som satt i bilen Nancy körde, skrev ett PM om händelseförloppet. Det stämmer väl överens med det Nancy uppgett. Aspiranten är ett centralt vittne, trots det gallras promemorian bort ur förundersökningen.

– Det är synnerligen anmärkningsvärt att någon gallrat bort uppgifter som stöder henne. Det förstärker också intrycket av att hon inte fått en objektivt genomförd utredning, säger advokat Andreas Ljungberg.

  • Det försvunna samtalet

Polismannen uppger i tingsrätten att han under förföljandet ringer till den polis som hållit i aspiranternas utbildning tidigare under dagen. Detta för att han vill försäkra sig om att aspiranterna inte är ute på ett brådskande ärende. Polisens tekniker har tömt utbildarens telefoner på all tillgänglig information, men det finns inga spår efter ett sådant samtal.

– Jag drar slutsatsen att samtalet inte har ägt rum, i varje fall inte där och då. Och det är ytterligare en omständighet som gör målet märkligt, säger Andreas Ljungberg.

Polisen som vittnade mot Nancy Mashoun säger till SVT Nyheter att han inte vill kommentera fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Skåne granskar Malmöpolisen

Mer i ämnet