Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) på en presskonferens om covid-19 i mellandagarna. Arkivbild. Foto: Philip Davali/Ritzau/TT

Brittiska virusmutationen sprider sig i Danmark

Publicerad

Den brittiska virusmutationen fortsätter att sprida sig i Danmark. Hittills har 86 fall konstaterats men det verkliga antalet kan vara uppemot nio gånger högre, visar en rapport från Statens Serum Institut.

Det rapporterar DR.dk på lördagen.

Mutationen uppskattas vara mellan 50 och 74 procent mer smittsam än den tidigare varianten av covid-19 och har lett till skarpare restriktioner i Storbritannien samt att flera länder infört inreseförbud från landet.

I Danmark har mutationen upptäckts i 0,8 procent av de positiva prover som undersöktes från vecka 47 till vecka 52. Smittan tros dock vara betydligt mer utbredd då endast 11 procent av proverna hittills har hunnit undersökas.

Hittills har 86 fall av mutationen konstaterats i Danmark varav de flesta på Nordjylland.

I Sverige har man hittills konstaterat 11 fall av den nya virusvarianten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.