Kameror sattes upp i Broby – då flyttade ”buset” ner i källare

Uppdaterad
Publicerad

Busstorget i Broby har gång på gång pekats ut som otryggt – med narkotikahandel, misshandel och skadegörelse. Sedan några månader tillbaka har kommunen satt upp kameror på torget.

– Sen vi satte upp dem så har här inte varit någon anmälan om narkotikainnehav, säger Östra Göinge kommuns säkerhetssamordnare David Lundin.

Efter en lagändring i augusti 2020 krävs inget tillstånd från Integritetsskyddsmyndigheten för kommuner att sätta upp kameror i stationsområden. Säkerhetssamordnaren David Lundin berättar att kamerorna haft effekt men att de märkt av att det istället blivit stökigare på andra ställen i byn. Under våren vistades personer i en källare i närheten istället för på busstorget.

– Men då får man jobba med att få bort dem därifrån och förhoppningsvis slutar det vara ett problem efter ett tag, säger David Lundin.

De flesta Brobyborna verkar inte ha något problem med att bli filmade.

– Man har känslan att storebror ser dig, säger Brobybon Anette Carlsson om kamerorna – men hon är ändå positiv till att de satts upp.

Se kamerorna och hör fler Brobybor i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.