På obetalda raster får man be, säger Patrik Pallin, tillförordnad kommunchef i Bromölla. Foto: Bromölla kommun/TT

Bromölla kommun: ”Ingen självklar avvikelse från böneförbudet”

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla Franklin förväntar sig ett straff från arbetsgivaren för att hon trotsar böneförbudet. Men kanske är hennes tysta böner till Gud okej för Bromölla kommun, så länge hon inte lämnar det löpande arbetet.

Socionomen Pernilla Franklin har via Bromölla kommuns sajt anmält sig själv för att hon bryter mot böneförbudet, vilket Kristianstadsbladet var först med att berätta.

Men arbetsgivaren är inte så säker på att hennes böner verkligen strider mot politikernas beslut om böneförbud.

– Huruvida det ska betraktas som en avvikelse är inte kristallklart i nuläget, säger Patrik Pallin, personalchef och tillförordnad kommunchef under semestern.

Kommunens ledande tjänstemän är fortfarande osäkra på hur politikernas beslut om böneförbud i Bromölla kommun ska tolkas, men ska ta fram tillämpningsanvisningar i höst tillsammans med de fackliga organisationerna.

– En tolkning som vi gör i förvaltningen är att det handlar om rätten att gå ifrån det löpande arbetet och där är verksamheten är överordnad. På icke betalda raster får man be, säger Patrik Pallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.