Polisen beslagtog både kontanter och en så kallad kryptoplånbok vid husrannsakan. Foto: Polisen

Bromöllabo drev pirat-tv – åtalas för upphovsrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

En ung man från Bromölla som misstänks ha drivit en pirat-tv-tjänst åtalas nu för grovt upphovsrättsbrott. Via tjänsten kunde kunderna komma åt populära filmer och tv-serier. Mannen tros ha tjänat minst 1,5 miljoner kronor på tjänsten.

När polisen slog till mot mannens hem beslagtogs datorer, mobiltelefoner och hårddiskar. I ett kuvert i nattduksbordet hittades drygt 94 000 kronor i kontanter.

I förhören nekar mannen till brott och påstår att det finns någon annan högre upp i hierarkin som i själva verket ligger bakom pirat-tv-tjänsten. Ur förhören:

Har du kontrollerat med tv-bolagen om ni får återsända?

– Nej.

Har du betalat något för rättigheterna?

– Nej .

Har du några tankar kring detta?

– Ja, det är inte bra. Man fick ju en tankeställare.

Omkring 4000 kunder

Enligt förundersökningen har uppemot 4000 personer varit registrerade som användare. Kunderna kunde komma åt hundratals filmer och tv-serier, som till exempel filmerna Emil i Lönneberga, Tårtgeneralen och En man som heter Ove.

Pengarna Bromöllabon tjänade betalades i kryptovalutan bitcoin, motsvarande närmare 1,5 miljoner kronor. Polisen har lyckats beslagta bitcoins som uppskattas vara värda 358 000 kronor. Polisens tekniker har också gjort flera misslyckade försök att låsa upp en så kallad kryptoplånbok som tros vara kopplad till ytterligare bitcoin-tillgångar.

Bromöllabon säger att han inte vill uppge pinkoden när polisen frågar honom i förhören.

Disney och SF kräver miljoner i skadestånd

Rättighetsalliansen som representerar flera stora filmbolag, bland annat Nordisk film och SF, kräver skadestånd av den åtalade Bromöllabon. De har begärt att 13,5 miljoner kronor ska säkras, men exakt skadeståndsbelopp är ännu inte fastställt.

– Illegal IPTV är ett stort problem och orsakar rättighetshavarna stora skador. Vi arbetar mycket aktivt och fokuserat mot den här typen av tjänster. Som konsument ska man akta sig för att köpa illegal IPTV, då man bidrar till brottet och själv riskerar att begå intrång, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.