Saga Norén har blivit en turistmagnet för Malmö. Foto: Ola Torkelsson/TT

Bron har blivit en saga för Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Bron är en bra affär för Malmö. TV-serien som har sålts till 178 länder. Turister vallfärdar till staden där Saga Norén bor och verkar.

Snart startar inspelningen av den fjärde och sista säsongen.  Arbetstillfällen skapas och ännu fler turister ska komma till Malmö är förhoppningen.

Men vad händer sedan, efter Bron?

Det finns orosmoln i horisonten.

– Det är alltid svårt att upprepa en succé men Bron har gått bättre för varje säsong, säger Anders Landström, producent TV-serien Bron.

Länder gör ”remakes”

178 länder har köpt serien och det har blivit ”remakes” i USA (gränsen mot Mexiko) och England (tunneln till Frankrike) och ytterligare en är på gång, på gränsen mellan Estland och Ryssland.

– Bron har varit en framgång i hela världen, konstaterar Anders Landström.

Framgångssagan Bron har gett Malmö högre turistintäkter. Det har blivit fler gästnätter sedan Bron började sändas.

– Det är alltid svårt att räkna på effekten men vi vet att det är många turister från framför allt Tyskland, Storbritannien och Nederländerna som kommer hit för att de tycker om TV-serien, säger Eva Eilstrup, pressansvarig för Malmö Turism.

Det kallas för fictionsturism när turister kommer för att besöka inspelningsplatser, som Saga Noréns bostad i Västra hamnen och hennes arbetsplats, polishuset, vid Möllevångstorget som i verkligheten är en vårdcentral.

– Det är lätt att hitta bra inspelningsplatser i Malmö med omnejd och människor här är positiva, säger Anders Landström.

Gott om filmkompetens

Han ser ett värde i att det är nära mellan storstad, småstad och landsbygd. Logistiken är viktig vid en film- eller TV-inspelning.

Dessutom har inspelningen av Bron och Wallanderfilmerna gjort att det finns många kompetenta filmarbetare i Skåne.

– När vi skulle spela in första säsongen av Bron fick vi rekrytera personal från Stockholm men det behöver vi inte längre, säger Anders Landström.

Det har blivit tre säsongen av Bron och den fjärde och sista ska spelas in i november. För Malmö betyder det arbetstillfällen och en möjlighet att locka hit ännu fler turister men vad händer efter Bron?

Krävs fler framgångar

Vad krävs för att hålla liv i varumärket Malmö som filmstad?

– Vi behöver kunna göra en TV-serie av Brons storlek varje år och sex till sju långfilmer per år om inte kommer filmarbetare att söka sig bort från regionen för att söka jobb, säger Joakim Rang Strand.

I år fick Film i Skåne 14,5 miljoner av region Skåne. I fjol 15,9 miljoner.

Politikerna har valt att spara eftersom de anser att det behövs pengar till annan verksamhet i Skåne.

Oron är stor för vad som kommer att hända med den kompetens som har byggts under inspelningsåren med Wallander och Saga Norén. 

– Det behövs mer pengar för att kunna upprättahålla en bra filmindustri i Skåne, säger Joakim Rang Strand.

Den fjärde säsongen av Bron kommer att sändas under våren 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.