Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bengt Ahringberg Kald, sektionschef bröst- och melanommottagningen SUS, hoppas att man inte ska behöva ställa in några fler operationer. Foto: Petra Hultman

Bröstcanceroperationer har skjutits upp på grund av corona

Publicerad

Coronaviruset slår mot alla delar av sjukvården. För bröst- och hudcancervården innebär det tillgång till färre operationssalar. Något som lett till att operationer skjutits upp.

Eftersom coronaviruset får mer utrymme och mer resurser av sjukvården har cancervården fått minskade möjligheter att genomföra de operationer de brukar göra.

– I dagsläget har vi möjlighet att genomföra 83 procent av de operationer vi normalt sett gör. Anledningen är bland annat minskad tillgång till operationssalar, berättar Bengt Ahringberg Kald, sektionschef bröst- och melanommottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Extra tilldelning

Förutom de operationer man garanterat kan genomföra kan vården få möjlighet att utföra ytterligare operationer. Hur många bestäms på ett möte varje tisdag.

– Vi som är ansvariga för de olika canceravdelningarna träffas en gång i veckan och fördelar ut det utrymme som blir över. Förra veckan fick vi ingen extra tilldelning, men den här veckan fick vi en extra operationssal och då är vi nästan uppe på det vi behöver, säger Bengt Ahringberg Kald.

Fem uppskjutna operationer

Hittills har fem bröstcanceroperationer skjutits upp på Skånes universitetssjukhus i Malmö och patienterna har fått börja gå på hormonbehandlingar i väntan på operation.

– Än så läge är det inte så många. Och om vi fortsatt skulle få den tilldelningen vi fått denna veckan kommer vi även kunna operera dem, säger han.

Men även om man tvingas vänta på sin operation ska patienterna inte känna sig oroliga, menar Bengt Ahringberg Kald.

– Vi har betryggande riktlinjer för hur vi ska hantera situationen.

På en presskonferens på torsdagen meddelande Region Skåne att cancerpatienter nu ska prioriteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer