Regiondirektören Alf Jönsson: ”Sänk inte garden!”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen höll Region Skåne presskonferens för att berätta det senaste om corona-läget i länet. Medverkade gjorde bland andra regiondirektören Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander.

– Håll ut, håll i, håll avstånd. Sänk inte garden, det här är inte över än, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Han poängterar att vi måste fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, inte minst för att skydda den mest utsatta gruppen – våra äldre.

Coronavirus i Skåne

Skyddslager på plats

Vidare berättade Alf Jönsson att det finns ett betryggande lager av skyddsutrustning i regionen. Han betonade också vikten av att alla som behöver vård också söker vård, även de med hjärtåkommor och cancer.

– Vi vill hjälpa till i sjukdomsförloppens tidiga stadium.

Smittläget i Skåne

Det har provtagits 6 806 personer i Skåne som har 581 konstaterade fall. Antalet covid-19-patienter som vårdas på sjukhus är 75 stycken, varav 25 personer i intensivvård. Det är hittills 57 personer som har avlidit i covid-19. Smittspridningen i Skåne har än så länge varit relativt låg jämfört med i övriga regioner, men skyddsläkare Eva Melander menar att vi inte kan pusta ut ännu.

– Vi ser toppen på isberget, de siffrorna vi ser är inget säkert mått på smittspridningen.

Smittan finns på ett tjugotal äldreboende i Skåne, även det en ganska låg siffra jämfört med övriga landet. Men Eva Melander poängterar att vi måste fortsätta att skydda våra äldre.

Provtagning av personal växlas upp

Provtagning för covid-19 på personal inom vård och omsorg har påbörjats på Helsingborgs sjukhus, och nästa vecka hoppas region Skåne kunna växla upp provtagningen och göra den i hela Skåne.

Sofia Ljung, förvaltningschef för primärvården, berättar om omprioriteringarna som gjorts inom vård om omsorg.

– För att möta upp en eskalering av covid-19 har vi under flera veckor förberett oss på flera plan tillsammans med de 33 kommunerna, de privata vårdgivarna och våra sjukhus.

Cancerpatienter opereras som planerat

Avslutningsvis pratade hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundholm att cancerpatienter, trots coronaläget, prioriteras.

– Vi har opererat samtliga patienter som stått i kö för prostatacancer och fortsätter nu med de andra cancerdiagnoserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet