Brottsligheten minskar – otryggheten ökar

Publicerad

Otryggheten bland medborgarna ökar men den faktiska brottsligheten minskar. Det visar polisens trygghetsmätning för södra Skåne. Brottsligheten i södra Sverige är den lägsta på 18 år.

Polisens trygghetsmätningar i hela södra Sverige visar en stor skillnad mellan människors oro för brott och den faktiska utsattheten. Den skillnaden går även att se i polisområde södra Skåne, som innefattar Lund, Kävlinge, Lomma, Burlöv, Vellinge, Svedala, Trelleborg, Ystad, Skurup, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om oron för brott i norra Skåne.

Utsattheten för brott ligger kvar på en låg nivå. Drygt 80 procent av invånarna i södra Skåne har inte varit utsatta för något brott de senaste året. Samtidigt har oron för att utsättas för brott ökat. Bostadsinbrott är det som oroar mest. Flera medborgare uppger också att de är rädda för att vistas ute ensamma sena kvällar.

– Vi gläder oss åt den låga utsattheten hos våra medborgare men ser allvarligt på den ökade otryggheten, även om ökningen för polisområde södra Skåne är mindre än för övriga polisområden i region syd, säger Susanne Hagström Rosenqvist, polisområdeschef i södra Skåne, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer