Brevfilmerna lever vidare

Publicerad

Ungdomsprogrammet Bullens så kallade brevfilmer från 80- och 90-talen har idag närmast kultstatus. På filmbloggen http://exitfilm.blogg.se/ har man tagit idén ett steg längre och gör nu brevfilmer för vuxna.

– Våra filmer fungerar ungefär som Bullens. Man kan sitta i sin ensamhet och se att någon annan också varit med om det här, säger regissören Annamia Olmyr.

Det är 25 sedan Martin Timell påannonserade de första Bullenfilmerna med ”Och kom ihåg att det inte är tjejen i filmen som skrivit brevet”. Nu har Exitfilm tagit över stafettpinnen. Sedan i somras har bloggen varit öppen och hittills har det blivit nio kortfilmer av de över 100 brev som skickats in.

– Breven kan handla om allt möjligt från misslyckade one-night stands till brev om destruktiva förhållanden som är hjärtskärande, säger skådespelaren Sophia Lignercrona.

Exitfilm har satt upp tydliga regler – inspelningen ska ta max två timmar, klippning två timmar och ljudläggning två timmar.

– De satte vi upp för att kunna jobba snabbt. Vi har samtidigt tillåtit oss att göra misstag, säger Annamia Olmyr.

Ibland har de som fått se sina pinsammaste minnen bli film hört av sig efteråt.

– Vissa har tyckt att det känts naket och tungt att se sig själva på film, men många har också tyckt att det varit skönt att få dela med sig av något som en gång varit jobbigt, säger Sophia Lignercrona.

Precis som Bullens gamla brevfilmer handlar de nya också mycket om kärleksbekymmer, kanske spelar det inte så stor roll att man bli äldre, problemen är ändå ungefär desamma.

– Kärleken gör oss lite tokiga, speciellt olycklig kärlek. Just det slutar ju aldrig, hjärtat kan ju krossas oavsett om du är 55 eller 15 år gammal, säger Annamia Olmyr.

Första säsongen innehöll nio filmer, den 27 november var det releasefest för säsong två. Efter det kommer det upp en brevfilm i veckan på bloggen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer