Brevfilmerna lever vidare

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsprogrammet Bullens så kallade brevfilmer från 80- och 90-talen har idag närmast kultstatus. På filmbloggen http://exitfilm.blogg.se/ har man tagit idén ett steg längre och gör nu brevfilmer för vuxna.

– Våra filmer fungerar ungefär som Bullens. Man kansitta i sin ensamhet och se att någon annan också varit med om det här, sägerregissören Annamia Olmyr.

Det är 25 sedan Martin Timell påannonserade de förstaBullenfilmerna med ”Och kom ihåg att det inte är tjejen i filmen somskrivit brevet”. Nu har Exitfilm tagit över stafettpinnen. Sedan i somrashar bloggen varit öppen och hittills har det blivit nio kortfilmer av de över100 brev som skickats in.

– Breven kan handla om allt möjligt från misslyckadeone-night stands till brev om destruktiva förhållanden som är hjärtskärande,säger skådespelaren Sophia Lignercrona.

Exitfilm har satt upp tydliga regler – inspelningenska ta max två timmar, klippning två timmar och ljudläggning två timmar.

– De satte vi upp för att kunna jobba snabbt. Vi harsamtidigt tillåtit oss att göra misstag, säger Annamia Olmyr.

Ibland har de som fått se sina pinsammaste minnen blifilm hört av sig efteråt.

– Vissa har tyckt att det känts naket och tungt att sesig själva på film, men många har också tyckt att det varit skönt att få delamed sig av något som en gång varit jobbigt, säger Sophia Lignercrona.

Precis som Bullens gamla brevfilmer handlar de nya ocksåmycket om kärleksbekymmer, kanske spelar det inte så stor roll att man bliäldre, problemen är ändå ungefär desamma.

– Kärleken gör oss lite tokiga, speciellt olycklig kärlek.Just det slutar ju aldrig, hjärtat kan ju krossas oavsett om du är 55 eller 15år gammal, säger Annamia Olmyr.

Första säsongen innehöll nio filmer, den 27 november var det releasefest för säsong två. Efter det kommer det upp en brevfilm iveckan på bloggen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.