Kvinnan har fått tillbaka sin slöja i Burlöv. Foto: Mikael Ljung/Magnus HeberleinVisa alla (3)
Visa alla (3)

Burlövs center lät måla över slöjan till hår

Uppdaterad
Publicerad

I original innehåller målningen en kvinna i slöja. Men centrumledningen krävde att slöjan skulle tas bort.

Ungdomsgruppen i Burlöv fick i uppdrag att måla en vägg inne på Burlövs center. Tanken var att målningen skulle spegla kommunens mångfald.

En skiss lades fram och godkändes av centrumledningen. Den föreställde en manlig pensionär, en ung kvinna i slöja, en kvinnlig student och ett litet barn.

Men när den unga kvinnan i slöja började framträda i målningen kom klagomålen. På fredagen kallade ledningen in ungdomsgruppen till ett möte där de förklarar att de tänkt om. Ledningen menade att Burlövs center ska vara en sekulär plats och att slöjan skulle målas om till hår.

Ungdomarna gjorde som ledningen ville och målade om slöjan till hår.

Arga och ledsna

– Vi tycker det är väldigt upprörande att man censurerar ungdomarnas arbete på det här sättet. Det är också en vidrig människosyn som speglar vilka som får synas i det offentliga rummet. Vi vill verka för gemenskap och sammanhållning och de här ungdomarna vill lyfta fram att alla människor har en plats och ryms här. När det blir angripet, är det mycket upprörande, säger Magnus Heberlein, på nätverket Tillsammansskapet, som verkar mot rasism, till SVT Nyheter Skåne.

”Ungdomarna är arga och ledsna. De har växt upp i denna kommun, stolta över mångfalden och vill visa upp den som något vackert. Men de trampas på. Deras verklighet är inte bra nog!” skriver Pia Jönsson i ett facebookinlägg.

Ursäkt på hemsidan

SVT Nyheter Skåne sökte under en stor del av lördagen kontakt med centrumledningen utan resultat. I stället valde de att publicera information på sin hemsida:

”Att bilden ändrades var olyckligt. Vi vill framföra en ursäkt till de ungdomar som engagerat sig i målningen och fick sin bild ändrad.”

”Burlövs Centrum ägs av Grosvenor som totalt äger sex köpcentrum i Sverige. För oss är det viktigt att välkomna alla människor oavsett religion, etnicitet eller kön till våra centrum. Därför är det viktigt för oss att vara neutrala och respektera alla i just dessa frågor.”

”Grosvenor kommer med anledning av det inträffade att se över sina rutiner för att förhindra att liknande händelser inträffar i framtiden.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer