Se vad bussförare och facket är oroliga för inför höstens kollektiva resande. Foto: Firas Razak SVT

Bussförarna befarar mer trängsel, hot och våld under hösten

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka startar skolorna i Skåne och många återvänder sina arbetsplatser. Det kan innebära än mer trängsel ombord på bussar och tåg.

– Vi är oerhört oroliga för trängseln och resenärernas bristande förståelse över att det inte är vi bussförare som äger denna situationen, säger Rosa Andersson, regionalt skyddsombud hos Kommunal i Skåne.

Det finns en oro inför höstterminen bland bussförare som kör kollektivtrafik i Skåne.

– Det är många fulla bussar och det kommer att bli katastrof när skolorna börjar, säger Dounia Fathi, som är bussförare i Malmö.

Det handlar om en rädsla för smittspridning bland förare och resenärer när vardagen kommer tillbaka efter sommarlov och semestrar.

– Vi har inte rätt att avvisa resenärer när det är trångt på bussarna men det tror många resenärer, säger Rosa Anderssson.

Hotfulla situationer

Ibland uppstår irritation och hotfulla situationer mellan resenärer och mellan resenärer och förare.

– Det händer att resenärer tar sig förbi avspärrningar i främre delen av bussen. Då har föraren rätt att stoppa bussen men inte i andra fall när det bara är många resenärer ombord, säger Rosa Andersson.

Foto: Firas Razak

Hon önskar att branschorganisationen Svensk kollektivtrafik, där Skånetrafiken ingår, ska komma med klara direktiv så förarna vet vilket mandat de har.

– Det är en frustation att inte ha redskapen så vi kan ge den service vi faktiskt vill ge våra resenärer, säger Rosa Andersson.

Bussförare riskerar uppsägning

Skånetrafiken meddelade i början av sommaren att det kommer att bli minskad turtäthet under hösten till följd av att färre rest med kollektivtrafik under pandemin. Det beskedet fick till följd att Nobina i början på juni varslade 255 bussförare om uppsägning.

I slutet på juni varslade Bergkvarabuss 90 bussförare om uppsägning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.