Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Butikerna bommar igen efter bussflytten Foto: Esfar Ahmad

Butikerna flyr shoppinggatan efter bussflytten

Publicerad

På en sträcka av Södra Förstadsgatan i Malmö har fem butiker slagit igen, och lika många till är på gång. Sedan bussarna försvann har kunderna uteblivit.

Mellan Triangeln och Södervärn var busstrafiken intensiv fram till 2014, då den flyttades till Rådmansgatan på andra sidan Triangelns köpcentrum. Med flytten försvann folklivet på Södra Förstadsgatan.

– Jag har haft min butik här i 40 år, men nu har vi stora bekymmer. Jag kommer att lägga ned, säger Oral Aydin, en av butiksägarna.

Redan nu gapar fem butikslokaler tomma. Men sannolikt blir det många fler.

– Ytterligare fem butiker är till salu här. Någon av dem har varit ute till försäljning i mer än ett år. Men det är ingen som vågar köpa, säger Irene Lindau, som har en klädesbutik.

Saknar bussarna

Orsakerna är flera. Triangelns köpcentrum har byggts ut och dragit till sig kunder. Men enligt butiksägarna kom det stora tappet när bussarna försvann.

TV: Se hela inslaget

– Ja främsta orsaken är att busstrafiken helt togs bort i mars 2014. Här gick sju-åtta busslinjer. Det rörde sig mycket folk, och några gick in i butikerna och handlade, säger Jan Lindau, talesperson för de drabbade butiksägarna.

Ett 40-tal av dem har skrivit på en protestlista, som har lämnats in till Malmö kommun. De vill ha några av busslinjerna tillbaka, och det kan eventuellt komma.

– Ja i Sverigeförhandlingarna finns det förslag på olika nya busslinjer. En av de saker vi diskuterat är att vi skulle ha en linje som går via den här gatan igen. Men det ligger dessvärre långt fram i tiden, kanske kring 2026, säger kommulrådet Andreas Schönström (S)

Ska fräschas upp

I det korta perspektivet funderar kommunen bara på att fräscha upp gatan.

– Ja det kan handla om att skapa mer grönska, parkbänkar och bättre belysning så att människor vill vara här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer