Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggföretagaren Lars-Olof Karlsson i Kristianstad berättar om att han har tvingats säga upp nästa alla anställda. Foto: Gunilla Fritze

Byggbranschen i kris: ”I princip fritt fall”

Uppdaterad
Publicerad

Det ser dystert ut för många företag, inte minst inom byggbranschen. Många företag varslar sin personal om uppsägning.

– Vi har gått från väldigt bra omsättning till nästan ingenting alls under 2023, säger Lars-Olof Karlsson som, tillsammans med sin fru, äger ett bemanningsföretag inom byggbranschen.

I veckan kom bransch- och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv med sin prognos och det ser inte bra ut. De räknar med negativ tillväxt inom flera branscher både i år och nästa år.

– Det är i princip fritt fall inom flera branscher just nu, bland annat inom byggbranschen, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Stormen Pia

Andra branscher som det ser mörkt ut för är handel och besöksnäringen.

– När andra företag varslar personal kommer de att dra ner på sin konsumtion och då får man den här nedåtgående spiralen som gör att lågkonjunkturen förvärras ytterligare innan det blir bättre, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Personalen fick lämna

För ett år sedan sysselsatte Kristianstadsborna Lars-Olof och Patricia Karlsson 30 personer i sitt bemanningsföretag. Nu är bara en handfull kvar.

– Det har bara blivit sämre, sämre och sämre, säger Lars-Olof Karlsson.

Förutsåg du detta när du startade ett bemanningsföretag?

– Inte så här djupt men vi visste ju att det är väldigt mycket upp och ner, men det får inte gå ner i källaren på så kort tid.

Han hoppas att politikerna kommer att vidta åtgärder som sätter fart på bostadsbyggandet. Svenskt Näringsliv, som har 60 000 företag under sina vingar, hoppas även att staten ska satsa på och bygga ut infrastrukturen och på så sätt skapa arbetstillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Pia

Mer i ämnet