Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högt vattenstånd och höga vågor vid Gröningen i Helsingborg – se hur det såg ut kring lunchtid på fredagen i klippet ovan. Foto: SVT/Stina Sandström

Stormen Pia: Högst vattennivå i nordvästra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för omfattande översvämningar och skador längs med kusten i västra Skåne. Högst vattennivåer väntas i bland annat Öresund norr om Helsingborg.

SMHI har gått ut med en orange varning för högt vattenstånd i Öresund, med nivåer på 120–160 centimeter. Under fredagen fortsätter vattenståndet att stiga och förväntas nå mycket höga nivåer. Högst blir det i Laholmsbukten, Skälderviken och Öresund norr om Helsingborg.

SMHI varnar om omfattande översvämningar och risk för erosionsskador samt skador på bland annat hamnar, byggnader och kommersiella verksamheter nära kusten. Förtöjda båtar och fartyg kan även skadas.

Stormen Pia

Vid lunchtid på fredagen var delar av strandpromenaden på Gröningen i Helsingborg täckt av vatten och vågorna slog in över promenadstråket.

Översvämning vid Rönne å

I Ängelholm har Rönne å svämmat över på vissa ställen och kommunen avråder från att vistas vid ån.

”På grund av risk för underminerad mark längs ån rekommenderar Ängelholms kommun att man undviker att vistas vid Rönneå. I samband med blåsten finns bland annat risk för snöbyar som lokalt kan ge problem med halka.”, skriver kommunen på sin hemsida”

Tågtrafik ställs in

Begränsad framkomlighet på vägar och järnvägar kan följa. Under fredagsmorgonen har tågtrafiken mellan sträckan Helsingborg–Eslöv ställts in och förväntas öppna igen på eftermiddagen.

Natten mot fredag var däremot lugn för räddningstjänsten Nordvästra Skåne.

– Två träd har blåst ner över vägar i Höganäs och det är högt vattenstånd bland annat i Ängelholm och Skälderviken där det är översvämningar, säger Tobias Aldgård, vakthavande befäl räddningstjänsten Nordvästra Skåne.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat/Per-Arne Håkansson och Berit Andersen
Högt vattenstånd och höga vågor vid Gröningen i Helsingborg. Foto: SVT/Stina Sandström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Pia

Mer i ämnet