Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Storkbona är på plats vid Södra Sandbys nya våtmark. Drömmen är två häckande par mitt i det blivande Storkriket. Se mer av Storkriket i klippet. Foto: Karl Asp/ Lunds kommun

Här byggs storkarnas eget rike i Södra Sandby

Uppdaterad
Publicerad

Symboliken är svår att missa när de båda pålarna för storkbon monteras i Södra Sandbys nya våtmark. Drömmen är två häckande fågelpar som kan vaka över det blivande biosfärområdet Storkriket – tänkt att invigas nästa år.

– Idén att bygga boplatser är från början ett medborgarförslag. Eftersom traktens storkar börjar bli ganska överbefolkade hoppas vi att några modiga par ska vilja flytta hit, berättar Karl Asp, chef för Lunds natur- och friluftslivsenhet.  

Sandbybornas nya oas har, förutom storkbon, två glittrande vattendammar, promenadstigar och en utsiktsbrygga. Själva platsen är belägen nästan mitt i Storkriket, som är det arbetsnamn som kommunerna Lund, Eslöv och Sjöbo valt att kalla sitt förslag till nytt biosfärområde.

Stort symbolvärde

– Storken har ett stort symbolvärde för hela området och levde här fram till dess att den utrotades på 1950-talet, främst på grund av omfattande utdikning. Tanken är att återskapa det landskap som gått förlorat, säger Anna-Karin Poussart, verksamhetsledare för Biosfärområde Storkriket.

Upplev Södra Sandbys nya vatteoas i videon.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.