Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Sjöberg, ordförande i Byggnads Skåne, menar att Muniaks arbetare i vissa fall har fått löner som ligger 10 000 kronor under vad som slås fast i kollektivavtalet. Foto: Isak Laurell/SVT

Byggnads stämmer polskt bolag på 25 miljoner kronor

Publicerad

Byggnads stämmer det polska bolaget Muniak på 25 miljoner kronor i Arbetsdomstolen. Facket menar bland annat att bolaget har betalat sina arbetare mindre i lön än vad de har rätt till.

Facket menar också att Muniak, som framförallt är aktiva i Skåne och Västsverige har gjort sig skyldiga till en rad andra brott mot kollektivavtalet. Bland annat att arbetarna inte fått traktamenten de är berättigade till och att bolaget inte har betalat ut helglöner till sina arbetare.

– De som jobbar här och på andra ställen har upp till 10 000 mindre i månaden än vad en svensk byggarbetare har rätt till, säger Jonas Sjöberg, ordförande i Byggnads Skåne, på plats vid en av Muniaks byggarbetsplatser.

Kräver 25,5 miljoner kronor

De 25,5 miljoner som Muniak stäms på motsvarar enligt Byggnads vad företaget tjänat på att ge mindre i lön.

Som bevisning har facket bland annat lönespecifikationer från ett antal anställda. Utifrån dessa har de räknat ut ett snitt för hur mycket mindre Muniaks arbetare har fått betalt. Denna siffra har sedan multiplicerats med antalet arbetare på företaget.

– Förmodligen är det mer, men 25 miljoner är en bra början, säger Jonas Sjöberg.

Muniak: ”Har en pågående och positiv dialog”

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Skåne skriver Muniaks ombud att företaget beklagar att Byggnads stämt dem och fortsätter:

”Muniak och Byggnads har en pågående och positiv dialog i ärendet och Muniaks uppfattning är att parterna kommer att kunna lösa detta utan att belasta Arbetsdomstolen.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer