Niels Paarup-Petersen (C) välkomnar dagens besked. Foto: TT

C-toppen: ”Rätt beslut att ta”

Publicerad

Han var besviken när L valde att styra Malmö med S. Niels Paarup-Petersen (C) är däremot nöjd med sin partilednings beslut att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
– Vi har fått igenom det största liberala reformpaketet i svensk historia, och inte för några kommunalrådsposter.

Efter fredagens besked där Annie Lööf och Centerpartiets partiledning öppnar för en regering med Stefan Löfven som statsminister har reaktionerna inte väntat på sig.

En som är positiv till beskedet är Niels Paarup-Petersen (C), riksdagsledamot och ledamot i kommunfullmäktige i Malmö där han var affischnamn under valrörelsen.

– Jag tror att det är rätt beslut för oss att ta, det har jag sagt även tidigare. Under förutsättningen att S levererar liberala reformer, vilket de lovat i den nuvarande överenskommelsen, har vi fått igenom fler liberala reformer än vi skulle fått med alliansens regeringsalternativ, säger han.

Reformer istället för poster

Niels Paarup-Petersen menar att överenskommelsen är bra, i synnerhet från Skånes och Malmös perspektiv. Han nämner exempelvis grön skatteväxling, arbets- och bostadsmarknadsåtgärder samt åtgärder mot hedersförtryck, som han menar varit för svagt i Malmö för länge.

Du uttryckte besvikelse när Liberalerna tog Socialdemokraternas hand i Malmö. Nu tar Centerpartiet Socialdemokraternas hand i regeringsfrågan...

– Det är en relevant jämförelse, men det finns vissa skillnader. I Malmö har Socialdemokraterna styrt i 24 år. Det ville vi stoppa. När jag frågade i kommunfullmäktige kunde Liberalerna inte svara på vad de fått igenom.

Grön liberal politik

– Vi har nu fått Socialdemokraterna i Sverige att genomföra det största liberala reformpaketet som någonsin skett i svensk historia. Det är det vi sagt ja till, och det är inte för att få några kommunalrådsposter.

Vad är det viktigaste med överenskommelsen?

– Det viktigaste är att vi får mer grön liberal politik. En M-KD-regerings möjligheter att genomföra dessa är mindre än denna nya överenkommelse. Samtidigt håller vi även borta Sverigedemokraterna och dessutom Vänsterpartiet från inflytande. Även om jag hellre hade sett en annan statsminister än Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer