Gift från djurfoder hamnade i mjölken

Uppdaterad
Publicerad

Höga halter av det cancerframkallande ämnet Aflatoxin har hittats i riskli från en fabrik i Åhus.

Det var på Arlas mejeri i Linköping som alldeles för höga halter av Aflatoxin uppmättes i mjölken. Aflatoxin är ett starkt gift kan leda till levercancer hos  människan, och vid ett stickprov i början av april uppmättes sex gånger högre värden än gränsvärdet . På en mjölkgård uppmättes 15 gånger för hög nivå.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt. Det visar ju att någonting är fel med fodret. Mjölken kasserades direkt och inget har lämnat mejeriet, säger Anna Widell, expert på mjölk på LRF.

Aflatoxin är ett mögelgift som trivs i fuktiga miljöer och som hittades i barnmat så sent som 2011. Men enligt jordbruksverkets utredning kom giftet troligtvis inte från kvarnen som gjorde djurfodret, utan tidigare i kedjan.

– Det är klart jag är besviken på de som smittat mig med det här. Det vill man ju verkligen inte, jag vill ha schyssta grejer, säger Lennart Nyman på Orga Kvarn.

Riskli från Åhus

Riset kom till Sverige från bland annat Pakistan, till risleverantören Scandinavian Rice mill & Food i Åhus utanför Kristianstad. Risen polerades där och skalet såldes vidare till Orga kvarn utanför Norrköping för att göra Pellets.

Fodret som tillverkades på kvarnen gick till fem mjölkgårdar i norrköpingstrakten, varav kor på fyra av dem åt fodret. Men inga Aflatoxinprover gjordes på kvarnen. Kvarnägaren litade helt enkelt på leverantören.

– Jag är inte skyldig att provta när varan kommer in. För att den ska vara okej och alla prover ska vara i sin ordning, säger Lennart Nyman.

”Lagrat för länge”

Risleverantören i Åhus menar att riskliet har varit friskt från början och att deras kontroller inte visar på några höga halter av aflatoxin. Felet ska enligt leverantören ligga hos kvarnen, som lagrat riset för längre. Eller att riset kommer från en helt annan leverantör.

Jordbruksverkets utredning är ännu inte klar, men fuktprover som gjorts på kvarnen visar att riskliet sannolikt hade höga halter redan innan det kom dit.

Inget tillstånd

Scandinavian Rice Mill & Food har inte tillstånd att sälja foderråvara. För att få det tillståndet krävs en anmälan till jordbruksverket. Men något sådant tillstånd har inte företaget, utan de har sålt riskli i nästan två år utan att myndigheterna känt till det.

– Det är allvarligt. Det innebär att ett led i kedjan stått helt utanför den offentliga kontrollen. Jordbruksverket har inte haft någon möjlighet att känna till vad de håller på med, säger Klara Eskilsson på Jordbruksverket.

Scandinavian Rice Mill & Food skriver i ett mejl till Sydnytt att företaget borde ha haft tillstånd, och att de inte längre kommer leverera riskli till djurfoder. 

Få kontroller

Men trots att ingen mjölk kom ut i handeln den här gången, kan det ha hänt tidigare. För på mejerierna görs bara stickprovskontroller 4-5 gånger per år.

– Det kan låta som att det är ganska få prover. Men det rör sig om ett hundratal prover per gång och de senaste åren har vi inte kunnat detektera aflatoxin i mjölken,  säger Anna Widell, expert på mjölk på LRF.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.