Carina Zachau (M), kollektivtrafiknämndens ordförande i Skåne. Bussen på bilden är inte kopplad till händelsen i artikeln. Foto: Johan Nilsson/TT & Johanna Jönsson/SVT

Carina Zachau (M): ”Förarens agerande strider mot alla principer”

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiknämndens ordförande i Skåne, Carina Zachau (M) reagerar starkt på bussförarens behandling av 19-åriga Amanda Hansson.

– Det bussföraren gjorde strider mot kollektivtrafikens principer, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden som är huvudman för Skånetrafiken.

Hon betonar att det absolut inte finns någon klädpolicy för resenärer som reser med Skånetrafikens tåg och buss. 

Strider mot varumärket

– Vi har ett varumärke som vi är rädda om. Det handlar om att välkomna, visa omtanke och respekt för våra resenärer, säger Carina Zachau.

Hon tycker det är bra att förarens arbetsgivare Nobina har tagit mannen ur tjänst tills utredningen om fredagens händelse är klar.

Är det som skett skäl för uppsägning?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det finns arbetsrättsliga regler som ska följas och vi får se vad utredningen kommer fram till, säger Carina Zachau.

På nästa sammanträde kommer kollektivtrafiken att ta upp ”fallet Amanda”.

Vilka åtgärder kommer ni att vidta?

– Vi politiker följer vad som händer och kommer att vidta de åtgärder som behövs. Vad det blir får vi se. Alla har agerat väldigt snabbt och efter morgondagen (måndag) kommer vi att veta mer, säger Carina Zachau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.