Carl-Johan Sonesson (M), regionråd, och Mattias Olsson (S), regionpolitiker. Foto: Bernard Mikulic

Skarp kritik från regionpolitiker efter upphandlingsskandal i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Tunga politiker i Region Skåne reagerar på SVT:s avslöjande om hur upphandlingen av det digitala vårdverktyget Vårdexpressen har gått till. Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i regionstyrelsen i Skåne, kräver nu att en tjänsteman ska få nya arbetsuppgifter.

Den högsta politikern i Region Skåne, Carl-Johan Sonesson (M) har sett Uppdrag gransknings program om en misstänkt riggad upphandling av ett nytt IT-verktyg inom primärvården i Skåne.

– Om det är så att det har begåtts konstigheter bland våra tjänstemän så är det viktigt att man inte bara kör på som om ingenting har hänt utan det måste bli konsekvenser, säger Carl-Johan Sonesson.

Vården och AI-verktyget

Han säger att den tjänsteman som pekas ut i reportaget, och som fortfarande arbetar kvar inom regionen, bör fråntas sina nuvarande arbetsuppgifter tills den externa utredningen är klar.

SVT Nyheter Skåne har sökt den aktuella tjänstemannen för en kommentar.

Regionens anseendet skadas

– Det är en katastrof för Regions Skånes anseende, säger Mattias Olsson (S), andre vice ordförande i primärvårdsnämnden i Region Skåne och själv före detta tjänsteman i regionen.

Han säger att det är förbjudet att särbehandla vissa leverantörer framför andra.

– När man har hand om skattebetalarnas pengar ska man inte ens kunna misstänkas att göra fel, säger Mattias Olsson.

”Skåne är inte så stort”

I programmet framkommer uppgifter om personliga kopplingar mellan tjänstemän i Region Skåne och bolaget.

– Om det inte har gått rätt till vid upphandlingen ska man titta på det men Skåne är inte så stort så det kan alltid finnas kopplingar, säger Carl-Johan Sonesson.

– Det är viktigt att alla kort läggs på bordet. Vi arbetar i en förtroendebransch och vi måste ta vara på medborgarnas förtroende, säger Mattias Olsson.

Bolagets vd förnekar att han har haft några oegentliga kontakter med Region Skåne vare sig före eller efter upphandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården och AI-verktyget

Mer i ämnet