Vad gör du för att minska matsvinnet? Dela med dig i vår chatt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hur gör du för att minska matsvinnet? – så var chatten

Uppdaterad
Publicerad

Frivilliga krafter som köper utgående varor och säljer dem vidare är ett av många initiativ för att minska matsvinnet. I vår chatt delade besökarna med sig av sina bäst tips för slippa behöva slänga mat.

Hur gör du för att minska matsvinnet?

Så här skriver ICA:s presstjänst som svar på Leifs fråga: "ICA Gruppens mål är att halvera matsvinnet från lager och butiker i både Sverige och de baltiska länderna till 2025 – jämfört med basåret 2016. Centrala delar i arbetet utgörs av bättre inköpsprocesser samt registrering, uppföljning och orsaksanalys av matsvinnet. När det gäller matsvinn i butikerna bedriver enskilda ICA-butiker och Rimi Baltic ett aktivt arbete, bland annat genom optimering av inköp och prognoser, förädling av produkter, utförsäljning av varor med kort datum och samarbeten med organisationer som Stadsmissionen, Food Bank, Karma och Food2Change. Vi har minskat matsvinnet i de svenska ICA-butikerna med drygt 11 % under 2020."



Tack för alla bra förslag om hur matsvinnet ska minska. Nu stänger vi chatten för den här gången.

Ulf Svensson • Det gäller att äta upp allt man lagat, och inte köpa mer än vad som går åt. Blir det nåt över ändå så finns hunden

Tack för ditt inlägg! Hundar kan glufsa i sig det mesta...

Eva • Vi har två söner i övre tonåren så matsvinn är inget problem hos oss. Vi sätter in överbliven mat i kylen och dagen efter är det uppätet.

Leif • Frågan är väl snarare vad livsmedelskedjorna gör? Vissa sänker t.ex. priset på varor med kort bäst före datum. Personligen ser jag inget problem att köpa sådana varor om det är något jag behöver med en rabatt på 30-50%. Men verkar som ICA av någon anledning inte gör så vilket vore något för SVT att följa upp. Men frågar sig vad de gör istället för att motverka matsvinnet.

Hej Leif! Det kan också vara så att olika butiker väljer att göra på olika sätt, snarare än att det är en policyfråga för hela kedjan. Men jag tar kontakt med ICA:s presstjänst för att vad de har att säga.

Marie • I vårt hushåll har vi små möjligheter att köpa färsk mat och frukt, så det blir inget svinn. Mest kaffesump i vår matinsamling för vi har ingen trädgård att odla i heller. Kanske butikens inköpare bör tänka om. Tänker inte gå och köpa mer bara för att det blir gammalt i affären.

Hej Marie! Blir lite beklämd när du skriver att ni har små möjligheter att köpa färsk mat och frukt. Jag förmodar att du menar att butikerna inte bör ha ett överflöd som måste kasseras eller slumpas bort. Det är ett dilemma för oss konsumenter. Å ena sidan vill vi inte att varorna ska ta slut i butiken, å andra sidan riskerar mat att behöva slängas om den inte blir såld i rätt tid.

Eva-Maria • Hej, jag planerar mina inköp noga och försöker att inte köpa mer än vad som går åt. Använder lite "trötta" grönsaker i grytor eller ugnsbakar dom. Fryser in matrester och river ost och hackar ner dill och persilja som jag också fryser in.

Hej Eva-Maria! Tack för ditt inlägg. Det är föredömligt av dig att ta hand om allt. Och "trötta" grönsaker kan faktiskt bli riktigt goda i en gryta...

Mvh Kjell • Jag äter upp allt.

Bra jobbat, Kjell!

Annika • Jag sparar rester i frysen och serverar en "buffé" emellanåt. Allt går att använda som komplement, tex en korvbit i köttgryta. Bara fantasin sätter gränser.

Tack Annika för ett jättebra tips! Rester i olika kombinationer kan bli nya spännande maträtter.

Sven • Köp bara vad ni vet att ni kommer äta upp

Tack för dina kloka ord, Sven!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.