Hur gör du för att minska matsvinnet?
Så här skriver ICA:s presstjänst som svar på Leifs fråga: "ICA Gruppens mål är att halvera matsvinnet från lager och butiker i både Sverige och de baltiska länderna till 2025 – jämfört med basåret 2016. Centrala delar i arbetet utgörs av bättre inköpsprocesser samt registrering, uppföljning och orsaksanalys av matsvinnet. När det gäller matsvinn i butikerna bedriver enskilda ICA-butiker och Rimi Baltic ett aktivt arbete, bland annat genom optimering av inköp och prognoser, förädling av produkter, utförsäljning av varor med kort datum och samarbeten med organisationer som Stadsmissionen, Food Bank, Karma och Food2Change. Vi har minskat matsvinnet i de svenska ICA-butikerna med drygt 11 % under 2020."
Leif • Frågan är väl snarare vad livsmedelskedjorna gör? Vissa sänker t.ex. priset på varor med kort bäst före datum. Personligen ser jag inget problem att köpa sådana varor om det är något jag behöver med en rabatt på 30-50%. Men verkar som ICA av någon anledning inte gör så vilket vore något för SVT att följa upp. Men frågar sig vad de gör istället för att motverka matsvinnet.
Hej Leif! Det kan också vara så att olika butiker väljer att göra på olika sätt, snarare än att det är en policyfråga för hela kedjan. Men jag tar kontakt med ICA:s presstjänst för att vad de har att säga.
Marie • I vårt hushåll har vi små möjligheter att köpa färsk mat och frukt, så det blir inget svinn. Mest kaffesump i vår matinsamling för vi har ingen trädgård att odla i heller. Kanske butikens inköpare bör tänka om. Tänker inte gå och köpa mer bara för att det blir gammalt i affären.
Hej Marie! Blir lite beklämd när du skriver att ni har små möjligheter att köpa färsk mat och frukt. Jag förmodar att du menar att butikerna inte bör ha ett överflöd som måste kasseras eller slumpas bort. Det är ett dilemma för oss konsumenter. Å ena sidan vill vi inte att varorna ska ta slut i butiken, å andra sidan riskerar mat att behöva slängas om den inte blir såld i rätt tid.
Eva-Maria • Hej, jag planerar mina inköp noga och försöker att inte köpa mer än vad som går åt. Använder lite "trötta" grönsaker i grytor eller ugnsbakar dom. Fryser in matrester och river ost och hackar ner dill och persilja som jag också fryser in.
Hej Eva-Maria! Tack för ditt inlägg. Det är föredömligt av dig att ta hand om allt. Och "trötta" grönsaker kan faktiskt bli riktigt goda i en gryta...