Vissa väljer bort vaccin. Hur pratar du om det? Foto: Johan Nilsson/TT

Chatt: Mediaforskaren chattade om vaccinmotstånd

Uppdaterad
Publicerad

Etnologen och mediaforskaren Mia-Marie Hammarlin studerar de som väljer att inte vaccinerat sig mot covid-19. Under måndagen gästade hon SVT:s chatt och svarade på publikens frågor och erfarenheter.

Hur pratar du med människor som inte vill vaccinera sig?

Pinnat inlägg

Med det avslutar vi denna chatt. Tack för alla inlägg och synpunkter och tack också till Mia-Marie Hammarlin. Inläggen kommer att ligga kvar under dagen.

Anders • Jag skulle fråga undrande varför de inte vaccinerar sig och sedan försöka möta deras argument. Sedan skulle jag fråga varför de inte vill hjälpa till och skydda sådana som mig, som är i riskgruppen och kan drabbas extra hårt om vi blir sjuka. Enda skäl som jag sett och läst än så länge är inte vetenskapliga utan en personlig övertygelse eller bygger på konspirationsteorier. Tyvärr hjälper inte personliga övertygelser sådana som mig och konspirationsteorier är rent utav livsfarliga i detta sammanhang...

Ja, konspirationsteorier kan vara farliga. Inte minst riskerar de som går djupt in i dem att förlora kontakt med familj och vänner. De jag har träffat skanar inte omsorg om andra, de menar att de håller sig hemma vid minsta symptom osv, håller barnen hemma från förskola när de är sjuka osv. Kanske en klen tröst, men de brister inte, i teoretisk mening, avseende empati med utsatta medmänniskor.

Isabella • Vad är den främsta anledningen till att folk inte vill ta covid vaccinet?

Rädslan för biverkningar, utan tvekan. Rädslan tenderar att öka om frågan inte alls berörs, då ser man det som att myndigheter vill mörka sanningen.

Katarina • Jag kände stor skepsis i början. Vände mig till en jag känner med kunskap inom ämnet och bad denne förklara hur vaccinen tillverkas och hur det är tänkt att de skall fungera. Information in i minsta detalj samt en ärlighet kring det vi vet och det vi inte vet gav mig den trygghet jag behövde för att vaccinera mig.

Så klokt av dig! Ja, till och med information om potentiella allvarliga biverkningar kan göra en mer trygg än om dessa inte alls kommuniceras.

Jessica • Jag tycker att det är tråkigt att människor som inte kan ta vaccin av medicinska skäl känner sig ihopklumpade med de som är emot vaccin av andra orsaker. För mig är det de senare som är ”anti-vaxxare” och det ska inte blandas ihop med andra icke-vaccinerade grupper.

Håller med dig, du pekar på riskerna med att bunta samman människor. Vaccinkritikerna jag har träffat har dessutom varit mycket trevliga, ödmjuka och snälla, helt oavsett skäl till antivaxx-åsikterna.

Kajsa • Tycker att det är bra att vi kan prata om att det kanske inte kan ”informeras bort”. Oavsett åsikt - tycker jag det har varit tråkigt att se att de som inte vaccinerar sig blir behandlade som en ”utegrupp”. Att påstå att det kan ”informeras bort” är ju att utgå ifrån att någon är oinformerad. Många har tidigare erfarenheter av att bli behandlade så och då förknippas kanske vaccinet med erfarenheter av att inte bli respekterad, eller till och med av att bli förtryckt, eller förföljd. Det känns ovetenskapligt att använda den typen av argument och det är ju synd ifall man vill argumentera för vetenskapligt förstånd. ”Onda och goda” känns ju ännu mer extremt? Jag hoppas att om vi vaccinerar oss kanske vi kan låta bli att tänka på oss själva som solidariska, plikttrogna, vetenskapliga, omtänksamma osv. Så slipper vi tänka på någon annan som osolidarisk, ovetenskaplig osv. Man kan inte välja hur andra tycker, men man kan välja lite hur man tycker och säger själv. Tack!

Bra formulerat! Jag har börjat leka med tanken att jag själv tillber vetenskap :) Dvs jag tror att vetenskap delvis är svaret på livets mening. Det ger mig större förståelse för att alla inte kan tänka som jag. Den moderna medicinska vetenskapen är så dominant och står ibland i vägen för andra, mer existentiella och andliga synsätt. Kanske bevittnar vi en sorts motreaktion mot ett sådant paradigm?

Johan • Jag menar att skolan måste jobba mycket mer med källkritik, dvs hur kunskap vinns. Vad krävs för att vi ska kunna lita på en källa? Hur arbetar forskare för att kunna påstå något (forskningsmetodik)? Med den kunskapen kan man ta ställning lättare.

Angående konspirationsteorier talas det om att man kan "vaccinera" mot sådana genom att tidigt upplysa barn om fenomenet. Det är dock svårt att omvända någon som redan dragits in djupt i dem. Forskare liknar vissa konspirationskulturer med sekter. Det kan bli ensamt den dag någon väljer att lämna en sådan gemenskap. Då är det bra om man finns där.

Ylva • Håller med Walter. Tror mer på den naturliga vägen, det vill säga bygga antikroppar. Att bli sjuk ibland tillhör livet. Tror att det inte är så bra att ta Alvedon vid minsta känning utan tillåta sig att vila och få feber. Feber är bra och vårt naturliga sätt att bekämpa bakterier/virus.

Tänkte samma rörande min dotter som skulle vaccineras vid 12 år ålder. Är det nödvändigt verkligen? Hon hade redan antikroppar. Men hon ville absolut vaccinera sig, så hon fick fälla avgörandet ;)

Eleanor igen • Tack så mycket Mia-Marie för din öppenhet! Tonen mot de som inte vill ha vaccinet kan ha varit lite föraktfullt i debaten, och jag tycker synd om min partner och andra som känner sig missförstått och blir mer och mer skeptiska mot "systemet". Vi behöver ju inte ge upp, och ha dem kvar för att ha en sammanhängande samhälle.

Din partner är en medborgare som alla andra, med samma människovärde. Restriktioner tvingas han följa mer noggrant än vi som har vaccinerat oss, medan pandemin pågår, men mycket mer än så kan man inte begära. Ja, samhället bör hänga ihop, "vi" och "de" tänkande är sällan bra.

Banco • Man kan vända på frågan : hur pratar du med människor som vill vaccinera sig?

Bra fråga! Dem får vi studera i nästa forskningsprojekt. Sådana som jag själv, som bara vaccinerar sig utan några åtbörder, är inte i studiens fokus.

morgan • Om det inte var tvingande att betala skatt skulle många välja bort som inte förstår solidaritet. Sak samma med våra gemensamma sjukförsäkringar. Information om att ersättning inte är en rättighet hjälper inte dem som vill bestämma allting själva och inte respekterar sina skyldigheter som samhällsmedborgare.

Det intressanta är att de jag har träffat är solidariska, men med mindre grupper, människor de båda känner och inte känner, som delar en skepsis mot politiker och experter. Jag har träffat otroligt snälla och vänliga människor, vill bara understyrka det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.