Chefen för behandlingshemmet döms nu i hovrätten efter att tidigare ha friats i tingsrätten. Foto: TT/SVT

Chef på behandlingshem döms efter Michelles död

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen föll hovrättsdomen mot chefen för det behandlingshem som 20-åriga Michelle Ekholm skrevs ut från dagen innan hon hittades död av en överdos i Lund. Hovrätten dömer chefen till dagsböter för tjänstefel då utskrivningsbeslutet ska ha saknat laglig grund.

Det var den 3 november 2016 som 20-åriga Michelle Ekholm skrevs ut från det behandlingshem som hon vårdades på. Dagen efter hittades hon död i polisens arrest i Lund till följd av metadonförgiftning.

Först utreddes polisen för tjänstefel men utredningen lades ned och istället blev chefen som fattat beslut om utskrivning från behandlingshemmet åtalad. Chefen friades i tingsrätten hösten 2020 men dömdes under måndagen för tjänstefel i hovrätten.

– Åtal för tjänstefel är en ovanlig kategori av brott att väcka åtal för. Jag har inte hittat i praxis något fall som är liknande detta. Det här händelseförloppet som åtalet bygger på tror jag anses vara ovanligt, säger åklagaren Lisa Åberg.

Utskrivning saknade laglig grund

Enligt Lisa Åberg saknade utskrivningsbeslutet laglig grund och det skedde dessutom inte tillräckligt samråd med socialtjänsten, vilket fick till följd att det inte fanns någon planering kring eftervården av Michelle Ekholm när hon skrevs ut.

– Han är ytterst ansvarig för vad som hände Michelle efter utskrivningen. Det fanns inga grunder för att skriva ut henne alls, har Lisa Åberg tidigare sagt till SVT.

Chefen döms nu till 40 dagsböter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vännen, väktare och arrestchefen berätta om vad som hände sista dygnet då Michelle dog i en arrestcell. Foto: Dokumentärserien Frihet är dunder

Hör vännen, väktare och arrestchefen berätta om vad som hände sista dygnet då Michelle dog i en arrestcell i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer