Metoden, som kallas Deep Brain Stimulation eller DBS, har redan hjälpt tiotusentals Parkinson-patienter världen över. Det är en tunn, tunn elektrod som opereras in i hjärnan. En sladd går under huden till ett batteri som sitter vid nyckelbenet och som patienten själv kan aktivera genom en magnet.
Metoden har nu börjat testas mot andra sjukdomar – till exempel svår depression. Även där har resultaten varit bra.
– Någon patient beskrev hur de fått tillbaka färgerna i livet, och att det var första gången de kunde känna känslor på många år, säger Anders Tingström som är professor i psykiatri.
Ännu inga människoförsök i Lund
Sen de första försöken för fem år sedan har metoden testas på ett femtiotal deprimerade världen över. Det handlar om svårt sjuka där inget annat – varken terapi eller mediciner – har hjälpt.
I Lund görs inga tester på människor men på råttor. Forskarna försöker ta fram elektroder som ska vara så skonsamma som möjligt mot den omgivande hjärnvävnaden.
Veronica Johanssons uppgift är att titta på de etiska aspekterna av metoden, som kan väcka otäcka associationer.
– Det beror mycket på historien med psykokirurgi, det finns i folks medvetande att ”oj! nu ska vi gå in hjärnan!”, säger Veronica Johansson. Hjärnan är ju på ett sätt grunden för de vi är.
Men även sjukdomen depression i sig påverkar patientens personlighet.
– Så när ,man behandlar depression skulle man kunna säga att man istället ger personen möjlighet att vara sig själv igen, att närma sig det sanna jag som man genom sjukdomen har främjats ifrån, säger Veronica Johansson.
Risk för biverkningar finns
De goda resultaten till trots – det finns också en risk för biverkningar. Och det som är en lyckad behandling för den enskilde, är inte alltid lika lyckat för omgivningen.
– En del patienter har utevecklat hypomana dragistället, och till exempel spelat bort alla sina pengar eller blivit översexuella. En intressant frågeställning blir då – är det patienten som ska få bestämma, eller är det de anhöriga? Eller kanske läkaren som ska komma in som en tredje part? frågar sig Veronica Johansson.
I bruk tidigast om fem år
Mycket testande återstår och att börja använda metoden mot depression i någon större skala ligger minst fem sex år fram i tiden.
Och att metoden ekulle ska missbrukas av någon med onda aviskter, det tror inte Veronica Johansson – det handlar om alldeles för komplicerade ingrepp.
– Om man är en ond diktator så finns det betydligt enklare sätt att manipulera människor än hjärnimplantat, säger Veronica Johansson.