Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sören Reierstam är fabrikschef på Malmö Chokladfabrik och han är bekymrad över att företaget figurerar i falska annonser. Hör mer i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Chokladbluff bekymrar Malmöfabrik – ukrainare luras av falsk annons

Publicerad

Om och om igen hör de av sig. Ukrainare som vill söka den lediga tjänsten på Malmö Chokladfabrik. Men drömmen om chokladjobbet går snabbt i kras – det finns nämligen inget jobb att söka. Men i ryskspråkiga annonser online låter det annorlunda.

Malmö Chokladfabrik har fått mejl, brev, telefonsamtal och till och med besök – från ukrainare som säger att de vill söka jobbet som utannonserats. Det både förvirrar och bekymrar fabriken. Något jobb har de inte utlyst.

Men några klick bort rätas frågetecknen ut. På flera ryskspråkiga sajter utannonseras jobb på en chokladfabrik i Malmö. Varken erfarenhet eller kunskaper i språket krävs och en förskottsbetalning kommer redan efter två veckor, lovar en av annonserna.

På en annan sajt förpackas det fördelaktiga jobberbjudandet tillsammans med ett erbjudande där annonsören lovar tillhandahålla nödvändiga dokument och stöd.

Vill förmedla ett påhittat jobb

SVT Nyheter Skåne kontaktar numret i annonsen och frågar om jobbet finns kvar. Det gör det, bekräftar kontakten. Malmö Chokladfabrik är en av deras samarbetspartners, skriver han. Att ta hjälp av agenturen, som på sin hemsida går under namnet Work in Europe, kostar 400 euro, motsvarande omkring 4300 kronor.

Men för att kunna lova att vi får chokladjobbet vill kontakten att vi först skickar in dokument.

– Till en början måste ni skicka era dokument så att vi ser att ni passar för det lediga arbetet. Först därefter kan vi lova detta, skriver kontakten.

”Nej, nej, nej”

Men Malmö Chokladfabrik har varken någonting med annonsen eller agenturen att göra.

– Nej, nej, nej, ingenting sådant, svarar Malmö Chokladfabriks fabrikchef Sören Reierstam när han får höra om vad kontakten sagt.

Vad tänker du om att de skriver att ni är deras samarbetspartners?

– Det är en lögn, konstaterar Sören Reierstam.

”Jag tror tjänsten finns”

När vi ringer upp kontakten som sagt att Malmö Chokladfabrik är deras samarbetspartner presenterar han sig som ”manager”.

Han säger att det är en viss avdelning på företaget som har hand om de lediga tjänsterna, att att han bara tar emot dem och förmedlar till kunderna. Trots att vi säger att vi fått bekräftat att jobbet inte finns, säger han att han visst tror att tjänsten är sann.

– Vi är inte fake, vi är ett riktigt företag, säger kontakten.

Se mer om de falska jobbannonserna i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.