Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en konversation med SVT:s reporter vill en person som kallar sig Vladimir förmedla ett jobb på ett lager i Malmö, mot en avgift på 2700 kronor. Men jobbet finns inte. Hör mer om falska jobbannonser i klippet. Foto: SVT

Här vill bedragaren förmedla ett jobb som inte finns – mot flera tusen i avgift

Publicerad

Falska jobbannonser på ryskspråkiga sajter påstår sig erbjuda anställningar på skånska storbolag. När SVT Nyheter Skåne följer upp ett av erbjudandena leder det till en ”jobbagentur” som mot en avgift på flera tusen vill förmedla det påhittade jobbet.

Ett jobb på en ostfabrik i Kristianstad – där arbetsgivaren står för boende och varken språkkunskaper eller arbetslivserfarenhet krävs. En tjänst på ett lager i Malmö, med en timlön på 15 euro och en förskottsbetalning efter två veckor.

Detta är två exempel på jobb som annonseras på olika ryskspråkiga hemsidor. Det låter för bra för att vara sant. Och det är det också. Annonserna är helt falska.

Skånemejerier och Tetra Pak är två av företagen som figurerar i falska annonser på ryskspråkiga hemsidor. Båda bolagen förnekar att de har någonting med de respektive annonserna att göra.

– Vi använder en helt annan typ av kommunikation för våra rekryteringsprocesser. Vi fördömer den här typen av falska jobbannonser, skriver Tetra Pak i ett mejl.

Här vill agenturen ta betalt för att fixa ett jobb som inte finns

Numret i en av annonserna leder till en man som kallar sig Vladimir och som säger sig företräda en arbetsförmedling. De rekryterar just nu till den lediga tjänsten, bekräftar mannen. Han meddelar att de tar ut en avgift på 250 euro, motsvarande 2700 kronor, för att fixa jobbet.

Kontakten hänvisar till en hemsida, en google-sajt som presenterar sig som ”We Are First Ukraine”, där Tetra Paks logga och den falska jobbannonsen ligger ute. Agenturen säger sig vara godkänd av Ukrainas regering och samarbeta med stora svenska företag på rekryteringsområdet.

När vi konfronterar kontakten med information om den falska annonsen får vi inget svar.

”Ja, för närvarande väljs medarbetare till vakansen ifråga ut”. I meddelande bekräftar en kontakt att de just nu rekryterar till ett jobb på Tetra Pak. Samtidigt bekräftar Tetra Pak själva att jobbet inte finns och annonsen är falsk. Foto: Skärmdump/SVT

”Hjälpt hundratals”

Ivan Semenov kommer från Ukraina men bor i Sverige. Han driver ett youtubekonto om att arbeta utomlands där han återkommande varnar för bedragare.

– Det handlar om bristande språkkunskaper, och att man inte vet inte hur jobbmarknaden ser ut utomlands. Därför riskerar man att betala pengar till bedragare, säger Ivan Semenov.

Han har sett otaliga falska annonser och även gjort egna utredningar.

– Jag tror jag har hjälpt hundratals personer att inte bli av med pengar. Och folk undrar hela tiden om jag kan kolla flera annonser, men jag kan inte hjälpa alla, jag jobbar som plåtslagare och hinner inte, säger Ivan Semenov.

Hör honom berätta mer i videoklippet ovan.

Ivan tipsar: Tänk på detta innan du nappar på jobbannonser på nätet

-  Är jobberbjudandet ”för bra för att vara sant”? Det kan handla om att erbjuda en väldigt bra lön direkt i fickan, att man inte behöver några tidigare erfarenheter eller språkkunskaper. Kolla vad som gäller enligt lagstiftningen, och vilka löner man brukar ha i landet och i branschen ifråga. Är det orimligt fördelaktiga arbetsvillkor i anställningserbjudandet – är det antagligen påhittat.

– Gör research kring personerna du har kontakt med, kolla upp agenturen och personerna bakom företaget.

– Kolla med det svenska företaget ifråga om jobbet överhuvudtaget finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.