Poliser går runt i Christiania i Köpenhamn när Pusher street håller på att stängas ner. Arkivbild. Foto: LISELOTTE SABROE/EPA/TT

Christianiabor vill byta namn på Pusher Street

Uppdaterad
Publicerad

De boende i Christiania i Köpenhamn har tröttnat på kriminaliteten och nu har ett stormöte fattat beslut om att namnet Pusher Street ska bytas ut till något mer passande. Det rapporterar kosmopol i Danmark.

I 35 år har gatans namn varit Pusher Street, men nu ska området och gatan förnyas. De boende vill få bort haschhandeln och därför menar de att ett namnbyte är nödvändigt. Detta har Fællesmødet bestämt. Fællesmødet är Christianias högst beslutande instans och de boende i området har en plikt att följa beslutet.

– Vi vill inte definieras av haschhandeln och nu ska vi göra upp med den. Hela området ska förnyas och Pusher Street i sin nuvarande form ska bort, säger Hulda Mader, talesperson for Christianias pressgrupp till kosmopol.

Pusher street i Christiania i Köpenhamn

Vill inte definieras av haschhandeln

En gängledare sköts ihjäl på Pusher street i augusti förra året och fyra andra personer träffades av skott. Händelsen satte åter igång debatten om gatan.

– Vi är trötta på att Christiania definieras av haschhandeln. Nu vill vi att andra, bra saker lyfts fram. Då kan ett namnbyte bidra till det. Vad det nya namnet blir måste vi besluta på ett stormöte, säger Hulda Mader.

I slutet av mars i år revs stora delar av Pusher street i Christiania av polisen. Arkivbild. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix Denmark/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pusher street i Christiania i Köpenhamn

Mer i ämnet