Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De boende i Christiania vill slå ner på droghandeln efter dödsskjutningen i lördags genom att stänga berömda Pusher street. – Det är en tickande bomb, säger Mette Prag, boende i Christiania. Foto: SVT och TV2/Lorry

Efter mordet: Boende i Christiania vill stänga ner droghandeln

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på en man i 30-årsåldern i Christiania i Köpenhamn i lördags, har de boende för första gången i stadsdelens historia enats om att verka för att stoppa droghandeln på Pusher street.

Mordet skedde på gatan Pusher street, där droghandeln i Christiania länge har skett helt i det öppna. Offret var känd sedan tidigare av dansk polis och ska ha kopplingar till den kriminella gängmiljön.

– Det som hände igår har vi varit rädda för ska hända. Vi känner att vi är som gisslan här, säger Mette Prag, boende i Christiania och talesperson för stadsdelen.

Enigt beslut

Sedan 1971 har Christiania varit ett parallellsamhälle med en normaliserad syn på droger som cannabis. Men efter de senaste årens våldsdrabbningar i stadsdelen ställer sig de boende nu kritiska till att fortsätta som vanligt.

– Vi kan inte leva med det längre, säger Klaus Danzer, christianiabo och talesperson för initiativet 'Nok er nok', som sedan en tid tillbaka velat stänga ner Pusher street.

Det har nu röstats igenom bland de boende att stänga ner Pusher street för att få bukt på våldet och kriminaliteten. Beslutet togs enigt, men kan samtidigt inte verkställas av de boende själva utan det är något de hoppas få hjälp med av lokala politiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.