Flera personer är skjutna i stadsdelen Christiania i Köpenhamn. Foto: DR

En död och fyra skadade i skjutning i Christiania

Uppdaterad
Publicerad

En person har dödats i en skjutning i stadsdelen Christiania i Köpenhamn.

Den döde är en man i 30-årsåldern som är känd i kriminella mc-kretsar, enligt Köpenhamnspolisen. En 18-åring greps misstänkt för inblandning i skjutningen.

Två maskerade män sprang enligt Köpenhamnspolisen in på Pusher Street på lördagskvällen och öppnade eld, för att sedan fly därifrån på elcyklar.

En man i 30-årsåldern har dött i skjutningen. Han ska enligt polisen ha haft kopplingar till mc-gäng. Ytterligare fyra personer skadades i skjutningen men läget för dem rapporteras vara stabilt.

Problemtyngt område

Skjutningen inträffade enligt polisen i och omkring byggnaden Stjerneskibet, som ligger i mitten av den ökända gatan Pusher Street där öppen droghandel äger rum. Enligt danska TV2 ska den nu döde mannen ha träffats av sex skott.

Barrikader vid entrén till pusher street i Christiania den 8 augusti 2023, då en grupp invånare i fristaden spärrade av infarterna till Pusher Street. Det gjordes enligt Christianias pressgrupp i hopp om att ”befria Christiania från gängens tyranni”. Foto: TT

En 18-åring misstänks för att ha hjälpt gärningsmännen fly från platsen. På söndagen prövades grunderna för att frihetsberöva honom, varpå rätten kom fram till att han ska hållas fortsatt frihetsberövad i 25 dagar. 18-åringen nekar till brott och överklagar beslutet genom sin advokat, meddelar Köpenhamnspolisen på X.

Polisen söker fortfarande efter gärningsmännen.

”Hör till situationen”

Köpenhamnspolisen påpekar att det pågår konflikter mellan mc-gäng i området, men betonar att man inte kan kommentera vilka gäng som misstänks vara inblandade.

Köpenhamns socialdemokratiska borgmästare, Sophie Hæstorp Andersen, menar att den enda lösningen på våldet och brottsligheten på Pusher Street är att stänga gatan helt och hållet, rapporterar Berlingske.

– Den tuffa, organiserade brottsligheten måste skrivas ut ur Christianias framtidshistoria, skriver hon till tidningen.

Hulda Mader är talesperson för Christiania och tror även hon att haschhandeln på Pusher Street kommer avslutas.

– Vi har pratat med både stat och kommun och en process pågår. Nu hoppas vi att det kan gå snabbare, säger hon till Berlingske.

Tidigare i augusti spärrade boende av Pusher Street, i hopp om att ”befria Christiania från gängens tyranni”, rapporterar DR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.